Helsinki Horse Show Jumps Green

Loikkia kohti kestävämpää tulevaisuutta!

Helsinki International Horse Show on Suomen suurin vuosittainen sisäurheilutapahtuma. Tapahtuman tavoitteena on tulla maailman johtavaksi kestävän kehityksen ratsastustapahtumaksi. Tähän päästään kunnianhimoisen Jumps Green -ympäristöohjelman avulla. Ohjelman avulla toteutetaan ympäristötavoitteita ja toimenpiteitä sekä minimoidaan haitalliset ympäristövaikutukset.

Työ kestävää kehitystä kohti alkoi jo vuonna 2017 ja vuodesta 2022 lähtien on laskettu ja kartoitettu tapahtumasta syntyvä hiilijalanjälki ja ympäristövaikutukset kokonaisuudessaan. Hiilijalanjäljen kartoittamisessa otetaan huomioon esimerkiksi työntekijöiden, kävijöiden, kilpailijoiden, hevosten sekä yhteyistyökumppaneiden liikkumisesta sekä ruokailusta aiheutuvat päästöt. Hiillijalanjäljen laskeminen tehdään vuosittain ja tavoitteena on vähentää tapahtuman hiilijalanjälkeä joka vuosi.

Horse Show’lle myönnettiin Ekokompassi v. 2019. Ekokompassin ympäritäohjelma auttaa tapahtumaa ympäristöasioiden haltuunotossa ja ohjaa jatkuvan parantamisen tiellä.

Ruokatarjonta

Ruokahävikkiä vähennetään jo ruoan valmistuksessa niin yleisöravintoloissa kuin Crew Cateringin keittiöissä. Toivomme myös buffet’eissa ruokailevien kiinnittämään tähän erityistä huomiota.

Tapahtumassa on tarjolla kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja. Jokaisesta kioskista löytyy kasvisvaihtoehtoja ja useammasta kiosta myös vegaaninen vaihtoehto. Tarjoilupisteistä löytyy paljon kasvis- ja vegaaniaterioita sekä Crew Cateringissa on tarjolla kasvisvaihtoehto kaikkina päivinä. Vuonna 2023 VIP Loungessa oli tarjolla ainoastaan kasvis- ja vegaaniruokaa. 

Tiesitkö, että…

Naudanlihan ympäristövaikutus on yli 20 kertaa suurempi kuin härkäpavun!

 

Kierrätys

Kaikille tapahtuman osapuolille, niin toimihenkilöille, näytteilleasettajille kuin yleisöllekin, tarjotaan mahdollisuus tehokkaaseen jätteen kierrätykseen. Kierrätyspisteitä löytyy ympäri hallia. Kierrätyksessä neuvoo Horse Show’n Jumps Green -ryhmä.

Tapahtumassa on nykyään ainoastaan seka- ja biojäteasioita kierrätystä varten. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisimme hylänneet tehokkaan kierrätyksen periaatteemme. Päinvastoin. Uusi tekoälyä hyödyntävä teknologia korvaa manuaalisen jätemateriaalien lajittelun tehden siitä entistä tarkempaa ja tehokkaampaa. Kuljetusringin avulla parannamme Horse Show’n kierrätysastetta, vähennämme päästöja ja saavutamme EU:n kierrätysastetavoitteet.

Hankintoihin kiinnitetään erityistä huomiota, jotta jätettä syntyisi mahdollisimman vähän. Digiratkaisut ovat enenemässä määrin korvanneet painettuja tuotteita. Mm. lähtölistat ja käsiohjelma ovat digitaalisia.

Jäähallin pääaulasta löytyy vesipiste omien vesipullojen täyttöä varten ja ravintolapisteistä saa juomia omaan kestokuppiin.

Lannasta potkua kasvuun

Horse Show’n yhteistyökumppani HorsEco vastaa tapatumassa syntyneestä lannan käsittelystä. HorsEco on kuivikelantaa vastaanottava ekologinen lannan käsittelylaitos. Horse Show’ssa syntyneestä lannasta jatkojalostetaan multaa ja maanparannusainetta.

 

Kestävä liikkuminen

Helsinki International Horse Show sijaitsee keskeisellä paikalla hyvien kulkuyhteyksien varrella. Toivomme, että tapahtumaan saavutaan kestävän ja viisaan liikkumisen periaatteiden mukaisesti. Tämä tarkoittaa julkisen tai kevyen liikenteen suosimista. Pidemmän matkan tulijat voivat saapua kätevästi junalla tai vaihtoehtoisesti sopia kimppakyytejä autolla saapuessaan.

Suosimme sähköisiä kulkuvälineitä. Muun muassa tallialueen lava-autot kulkevat sähköllä. Nyt myös Shuttle Servicella on käytössä sähköauto. Osan Shuttlen kuljetuksista korvataan polkupyörillä hotellin ja Jäähallin välillä.

Olemme myös ottaneet käyttöön Kimppakyydit.com -palvelun. Palvelussa voit sopia ilmaiseksi ja turvallisesti kyytejä muiden tapahtumaan tulevien kanssa. Sivustolla voit kätevästi lisätä oman kimppakyytitarjouksen- tai pyynnön tapahtumaan.

Horse Show yhteistyössä John Nurmisen Säätiön kanssa

John Nurmisen Säätiö tunnetaan merkittävästä panoksestaan Itämeren pelastustyössä. Säätiön missio on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö on käynnistänyt vuosien 2005-2020 aikana jo 40 Puhdas Itämeri -hanketta, joista 33 on saatu valmiiksi.

Itämeren vakavin ympäristöongelma on rehevöityminen, jonka oireita ovat esimerkiksi jokakesäiset sinileväkukinnat. Itämeren rehevöitymisen pysäyttämiseksi ja meren pelastamiseksi tarvitaan siten välittömästi ravinnepäästöjen merkittävää pienentämistä.

Ratsastusurheilu on yksi luontoa eniten kuormittavista urheilulajeista, joten on takaisinmaksun aika. Yhteistyö John Nurmisen Säätiön kanssa on konkreettinen tapa huomioida Itämeri, jota pitkin lukuisat ratsukot saapuvat Helsinkiin kilpailemaan.

Lisätietoja

Kuinka monta ämpärillistä levää tuotat Itämereen vuodessa –
testaa Itämeri-laskurilla

© Oona Lavonsalo

Vuoden 2018 toteutuneet ympäristöteot 

Vuoden 2018 Helsinki Horse Show’ssa teemana oli Jumps Green. Vastuullisiin tekoihin osallistuivat tapahtumajärjestäjän lisäksi yli 400 vapaaehtoista toimihenkilöä, Restel Ravintolat, kumppanit ja näytteilleasettajat. Myös yleisö haastettiin mukaan hyvän asian puolesta.