Sähkökäyttöiset ajoneuvot

Yksi Suomen suurimmista vuosittaisista urheilutapahtumista, Helsinki International Horse Show, vähensi hiilijalanjälkeään lähes 11 prosenttia vuodesta 2022 vuoteen 2023. Helsinki Horse Show´n kokonaispäästöt vastaavat 57 henkilön keskivertoista vuotuista päästöä. Yhden kävijän päästömäärä vastaa 140 km autolla ajoa tai neljää saunan lämmitystä.

Tulos todennettiin Helsinki Horse Show´n kehittämällä, tiettävästi ensimmäisellä nimenomaan hevostapahtumiin kehitetyllä hiilijalanjälkilaskurilla, tai leikkisämmin hiilikavionjälkilaskurilla. Otettuaan sen käyttöön vuonna 2022, järjestäjä on päässyt arvioimaan eri päästölähteitä, vertailemaan vuosia sekä löytämään kuormitusta tehokkaimmin vähentävät tavat ja kohteet.

Maailman johtava kestävän kehityksen ratsastustapahtuma

”Horse Show’n visio on olla maailman johtava kestävän kehityksen ratsastustapahtuma”, sanoo tapahtumajohtaja Tom Gordin.

Tapahtumalle on luotu oma Jumps Green -ympäristöohjelma vuonna 2017 ja Ekokompassi myönnettiin vuonna 2019. Helsinki Horse Show on huomioitu kansainvälisessä ratsastajainliitossa FEI:ssä kestävän kehityksen mallitapahtumana. Horse Show on palkittu monesti ympäristöteoistaan, mm. SPOT Awards 2020 Vuoden kansainvälisenä toteutuksena sekä Sport Business Awards 2020 Lontoossa sustainability -kategoriassa.

Omat pullot mukaan

Hiilijalanjälkimittaria on käytetty nyt kaksi kertaa Horse Show´ssa, jonka lisäksi Ypäjän Finnderby ja belgialainen Waregemin laukkakilpailu ovat sitä jo hyödyntäneet.

Hiilijalanjäljen vähentämiseen ja ekologisuuden kehittämiseen on kannustettu mukaan niin alihankkijat kuin myös yhteistyökumppanit, kävijät ja ratsastajat. Tapahtuman osallistujia informoidaan ja opastetaan kierrätykseen aktiivisesti ennen ja tapahtuman aikana.

Esimerkiksi oman juomapuollon tuoja voi täyttää pullonsa hallin puhtaalla juomavedellä, mikä herättää ihastusta monessa ulkomaisessa vieraassa. Paperin käytössä on tehty erityisen merkittävä vähennys, kun niin liput, käsiohjelmat, lähtö- ja tuloslistat kuin sisäinen viestintäkin siirtyivät sähköisille alustoille. Tuotannossa käytetään sähkötoimisia työkoneita ja ajoneuvoja. Kierrätykseen kannustetaan informoimalla ja opastamalla.

Kävijöiden liikkumisen hiilijalanjälki pieneni

”Kävijöiden kannalta tapahtuman sijainnilla Helsingin keskustassa hyvien julkisten liikenneyhteyksien keskellä on suuri merkitys. Kävijöiden liikkumisesta aiheutuva hiilijalanjälki pienentyi huikeat 25 prosenttia edellisestä vuodesta”, kertoo tapahtumapäällikkö Anna-Maija Bernard.

Horse Show´n yleisö viihtyi tapahtumassa keskimäärin yli 11 tuntia. Kasvisruoan määrän kasvattaminen ja ruokahävikin vähentäminen vaikuttivat positiivisesti hiilijalanjälkeen. VIP-vieraille tarjoiltiin ensimmäistä kertaa vain kasvisruokaa.

Materiaalien kierrätystä

”Horse Show’n jätteen kierrätysaste toteutettiin erittäin korkeana, kiitos Kuljetusringin uuden tekoälyllä toimivan jätteenkäsittelylaitoksen. Tapahtuman järjestämisessä on hyödynnetty kiertotalousajattelua jo vuodesta 2017 lähtien. Hankintojen vähentämiseen ja kierrättämiseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Hankintoja saatiin vähennettyä vuoden 2023 tapahtumassa aiemman vuoden tavarainventaarion ansiosta”, kiittää Bernard.

Matkustamisen ympäristövaikutukset suurimmat

Merkittävimpiä ympäristövaikutuksia syntyy yleisön, kilpailijoiden ja vapaaehtoisten liikkumisesta, jätteestä, majoittumisesta, ruoasta ja tuotannosta. Matkustamisen kuormitus oli 62 prosenttia koko tapahtuman hiilijalanjäljestä. Ostettujen tuotteiden, suurimpana ruoka, palveluiden ja energian yhteenlaskettu osuus oli puolestaan noin 30 prosenttia.

Tiedot hiilijalanjälkilaskuriin saatiin mm. eri kohderyhmille suunnatuilla kyselyillä ja kävijätutkimuksilla. Mittaamiseen vaaditaan usean kuukauden pohjatyö, laajat toiminnot tapahtuman aikana ja lopuksi usean viikon tiedonkeruu, koostaminen ja analysointi.

Helsinki Horse Show järjestetään Helsingin Jäähallissa 23 – 27.10.2024. Kansainväliset ratsastustähdet kilpailevat maailmancupin osakilpailussa 500 000 euron palkintorahoista ja tärkeistä maailmancupin pisteistä. Jäähallille odotetaan saapuvan viisipäiväisen tapahtuman aikana jälleen yli 50 000 kävijää.

Lisätietoa: anna-maija.bernard@helsinkihorseshow.fi