Richard Howley ja Consulent de Prelet Z Kuva: Satu Pirinen

Richard Howley ja Consulent de Prelet Z Kuva: Satu Pirinen


Richard Howley ja Consulent de Prelez Z loistivat Helsingissäkin

Helsingin ehdoton kohokohta, Longines FEI Jumping World Cup -osakilpailu, ei jättänyt ketään kylmäksi. Voittotaistelu oli kiivas ja suomalaisyleisö eli vahvasti mukana suorituksissa. Oslon osakilpailun voittaja Richard Howley näytti Consulent de Prelet Z:lla jälleen vahvuutensa, voittoaika oli yli kaksi sekuntia nopeampi kuin toiseksi tulleella Philipp Schulze Topphoffilla ja Carla NRW:llä. Maailmanlistan ykkönen Henrik von Eckermann jätettiin kolmanneksi Dzara Dorchivalilla.

Jäähallin areenalle oli rakennettu 160 cm korkuinen esterata, jossa oli kolmetoista estettä hypättäväksi. Ensimmäistä virheetöntä suoritusta odotettiin jonkin aikaa, kunnes italialainen Lorenzo de Luca hyppäsi klassisen kauniin nollaradan hevosella Cappucino 194. Yhteensä kahdeksan ratsukkoa hyppäsi virhepisteittä ja lunasti paikansa uusintaan voitosta.

Uusinnassa vauhti kiihtyi loppua kohti. Ensin von Eckermann alitti 40 sekunnin rajan. Ei mennyt kauaa, kun nuori saksalainen Schulze Topphoff pisti paremmaksi. Uusi kärkiaika oli 36,77 sekuntia. Uusinnan viimeisenä lähtenyt irlantilainen Howley jatkoi kuitenkin Oslossa alkanutta voittoputkeaan. Voittoajaksi kirjattiin 34,18 sekuntia.

”Uusinta oli ihan super. Haluan aina voittaa, en koskaan halua jäädä toiseksi. Kun kilpailee näitä maailmantähtiä vastaan, pitää olla parhaimmillaan ja antaa näissä luokissa kaikkensa. Hevoseni on uskomattoman varovainen, joten minusta tuntuu, että pystyn haastamaan sitä vähän enemmän kuin muut hevostensa kanssa. Siten voin olla vähän nopeampi. Laukata todella vauhdikkaasti ja hidastaa niin myöhään kuin mahdollista, kuten Formula ykkösissä. Viimeiseksi jarruttava voittaa.”

Kahden peräkkäisen osakilpailun voittaminen oli ratsastajalla tietenkin tavoitteena, mutta hän ei uskonut sen tapahtuvan.

”Tähtään aina Grand Prix´hin [maailmancup] ja yritän olla kilpailukykyinen isoimmilla areenoilla, jossa on eniten rahaa ja sarjapisteitä. Haluan todella päästä World Cup finaaliin. En ole koskaan aiemmin hypännyt finaalissa, koskaan ei ole ollut siihen mahdollisuutta.”

Voittoratsu on ollut Howleylla vasta puolitoista vuotta ja on parantanut suorituksiaan jatkuvasti.

”Se on todellisuudessa vähän kokematon, usko tai älä, se ei ole tehnyt yhtä paljon kuin ikäisensä hevoset. Uskon, että sillä on kaikki, mitä tarvitaan. Hyppykykyä, se on varovainen, hyvä ratsastaa ja kaikkea mitä voi toivoa. Nykyään estehevosten pitää olla niin kilpailukykyisiä ja nopeita.”

Schulze Topphoff oli tyytyväinen kakkostilaansa.

”Itse asiassa, jos olisin mennyt Carlan ajatuksen mukaan, olisimme olleet vielä nopeampia. Uusinnan alussa oli oma vikani, etten saanut jätettyä yhtä laukka-askelta pois. Olin vähän varovainen ja ajattelin taaksepäin. Carla on todella varovainen ja yrittää aina parhaansa”, kiittää Schulze Topphoff Helsingissä viisi virheetöntä rataa hypännyttä hevostaan.

Suomalaisratsukkoja oli mukana kaksi, Annina Norström hevosella Fouzhou ja Eveliina Talvio ja Glamour. Ensimmäisessä maailmancupissaan ja 160 cm tasolla hypänneet Talvio ja Glamour osoittivat olevansa kyvykkäitä vaativimmalle tasolle, vaikka pudotuksia tuli neljä. Talvio toivoo saavansa paikan Madridin ja La Corunan maailmancupeihin.

”Olin erittäin innoissani lähtöpaikasta tähän luokkaan. Luotan hevoseeni sata prosenttia, enkä ollut kovin hermostunut areenalle mennessäni, vaikka tämä oli meille molemmille ensimmäinen kerta tällä tasolla”, sanoo Talvio.

”Vaikka tulos ei paperilla näytä hyvältä, olen erittäin tyytyväinen tunteeseen, jonka hevonen minulle radalla antoi. Uskon, että pystymme parantamaan loppukaudella, mutta olen häneen todella tyytyväinen.”

Lähtönumerolla yksi startannut Nordstöm keskeytti suorituksensa.

Brasilialainen ratamestari Guilherme Jorge oli tyytyväinen saatuaan uusintaan lempimäärän ratsukoita, kahdeksan.

”Kun on suunnitellut radan ja määritellyt enimmäisajan, voi vain toivoa hyvää tulosta. Sen me tänään saimme.”

Howley otti 40 sarjapisteellä selkeän kärkitilan ennen von Eckermannia (21 p.). Schulze Topphoff ja Simon Delestre jakavat kolmannen tilan 17 pisteellä. Seuraava osakilpailu on Lyonissa, Ranskassa kahden viikon kuluttua.

Noora Pentti kolmas 145-finaalissa

Noora Pentti ja Con Caya olivat erinomaisessa vireessä sunnuntaiaamuna kansainvälisessä 145-luokassa, Medium Tour Finaali presented by WHG Equine Performance. Perjantaina kuudennen sijan saavuttanut ratsukko sijoittui nyt kolmanneksi.

”Olin itse tänään vähän sujuvampi. Kun eilen ratsastin vähän huonosti, niin halusin tänään korjata ainakin eilisen ratsastuksen, ja välillä sitten tulee sijoitus. Mutta olen tyytyväinen ja hevonen meni hyvin”, iloitsi Noora Pentti.

Luokan voitto meni Alankomaihin, Leopold van Asten pystyi tekemään VDL Groep Nino du Rotonilla selvän aikaeron muihin. Luokan viimeinen ratsukko Pål Flam ja Plietsch kiilasi toiseksi.

Luokassa saatiin useita suomalaissijoituksia. Lauantaina Helsinki Grand Trophyn hypänneet Annina Nordström ja Gabalier HRH tekivät erinomaisen nollan ja sijoittuivat seitsemänneksi. Aura Vasama ja Corona Z oli kahdeksas.

”Tosi hyvä fiilis jäi, hevonen meni tänään aika varovaisesti”, kertoo Annina Nordström.

37. Helsinki International Horse Show´ssa kilpaili noin 300 ratsastajaa ja 400 hevosta. Viisipäiväisessä tapahtumassa oli noin 51 000 kävijää. Ensi vuonna perinteikäs ja arvostettu maailmancupin osakilpailu Helsinki Horse Show järjestetään 23.-27.10.2024.

LONGINES FEI JUMPING WORLD CUP™ Helsinki 160 cm, perusrata ja uusinta. Lähti 38, sijoittui 12.

1) Richard Howley – Consulent de Prelet Z, Irlanti 0/72,90-0/34,18
2) Philipp Schulze Topphoff – Carla NRW, Saksa 0/71,35-0/36,77
3) Henrik von Eckermann – Dzara Dorchival, Ruotsi 0/70,55-0/36,86
4) Daniel Deusser – Bingo Ste Hermelle, Saksa 0/74,07-0/40,56
5) Martin Fuchs – Commissar Pezi, Sveitsi 0/73,43-4/38,30
6) Yuri Mansur – QH Alfons Santo Antonio, Brasilia 0/73,44-8/39,71
7) Leopold van Asten – VDL Groep Iron Z, Alankomaat 0/73,38-8/40,62
8) Lorenzo de Luca – Cappuccino 194, Italia 0/75,07-8/41,99
9) Julien Anquetin – Gravity of Greenhill, Ranska 4/69,55
10) Peder Fredricson – Hansson WL, Ruotsi 4/70,20
11) Max Kühner – EIC Cooley Jump the Q, Itävalta 4/71,05
12) Jens Fredricson – Diarado’s Rose Elith, Ruotsi 4/71,28

…27) Eveliina Talvio – Glamour, Suomi 16/69,03
…Annina Nordström – Fuzhou, Suomi keskeytti

Täydet tulokset: https://www.longinestiming.com/equestrian/2023/helsinki-international-horse-show-helsinki/resultlist_08.html