Kuva Sonja Holma

Meillä on ilouutisia Horse Show’n ystäville. Jens Fredricson tulee kilpailemaan vuoden 2024 Horse Show’hun. Lisäksi Jens Fredricson toimii tuomarina torstain nuorten hevosten arvosteluissa yhdessä Noora Pentin kanssa. Hän tulee myös pitämään yhden Horse Show’n suosituimmista ohjelmista, sunnuntain esteklinikan. Lue lisää Jensistä alla.

Hevosten ja hevosurheilun laajan tietämyksesi takia sinua kutsutaan professori Fredricsoniksi. Mistä suuri kiinnostus hevosurheilun teoriaan ja historiaan juontaa juurensa?
Suuri kiinnostukseni on tullut isältäni jo aivan lapsuudesta ja kasvuympäristöstä Flyingessä. Me olemme aina puhuneet hevosista ja ratsastuksesta. Vielä nykyäänkin keskustelemme ratsastuksesta, kasvatuksesta, ratsastuksen tekniikasta jne. Myöhemmin elämässä sain Anders Lindgrenistä läheisen ystävän. Hän ystävällisesti jakoi minulle vankkaa hevostietämystään opetuksen ja keskusteluiden kautta ennen kuolemaansa. Olen erityisen kiitollinen hänelle siitä. Sanonkin, että hän istuu olkapäälläni ja kuiskaa korvaani, kun ratsastan.

Miten paljon perheesi, etenkin isäsi Ingvar ja veljesi Peder, ovat vaikuttaneet sinuun?
Hevoset ja ratsastus ovat keskeinen aihe keskusteluissamme, ja näin on aina ollut.

Pidät paljon klinikoita ja kursseja joka puolella. Miten monta niitä tulee vuositasolla, esim. tänä vuonna?
Yleensä pidän yhden klinikan kuussa ja opetan päivittäin. Juuri nyt panostan urheiluun, mikä tarkoittaa sitä, että ratsastan ja harjoittelen itse enemmän.

 Mikä on vaikuttanut sinuun eniten urheilu-urasi aikana?
Avain kehitykseen ovat olleet epäonnistumiset; kun asiat eivät ole menneet niin kuin oli ajatellut. Minä olen nähnyt ne alkusysäyksinä sille, että on joutunut miettimään miten tavoittaa päämääränsä.

Mitkä ovat tavoitteesi tänä vuonna Olympialaisten, Nations Cupin ja syksyn World Cup -sarjan suhteen?
Panostan kohti Olympialaisia Markan Cosmopolitin kanssa, joka tuntuu nyt olevan hyvässä kunnossa. Meillä on myös edessämme Nations Cupin osakilpailuja Roomassa, La Baulessa ja Rotterdamissa. Suunnitelmissa on myös hieno Helsingin World Cup -kisa.

Mitä odotuksia sinulla on Helsinki Horse Show’ssa?
Olisi kiva voittaa World Cup -luokka.

Jensin isä professori Ingvar Fredricson on eläinlääketieteen tohtori. Hän on jo kahdeksan vuosikymmenen ajan keskittynyt tutkimaan ja parantamaan hevosten hyvinvointia, terveyttä, kestävyyttä ja suorituskykyä. Veli Peder on huippuesteratsastaja, mm. moninkertainen olympiamitalisti.