Kotimaisen kilparatsastuksen ja hevosurheilun päätapahtuma rakentuu kasaan kymmenien lajin parissa intohimolla töitä tekevien vapaaehtoisten ja ammattilaisten toimesta. Ilman apuaan ojentavia käsipareja Helsinki Horse Show ei olisi se tapahtuma, jollaiseksi se on vuosien saatossa muodostunut.

Horse Show’n kulisseissa tapahtuu valtavasti. Kiireisin aika ajoittuu varsinaiseen tapahtumaviikkoon, kun kymmenet hevosautot kuljettavat niin kansainvälisiä huippuratsuja kuin kotimaisten kisakenttien tähtiä Helsingin jäähalliin tuhansien katsojien ihailtavaksi. Työtä on kuitenkin tehty viikkoja ja kuukausia ennen ensimmäisenkään hevosen astumista areenalle. HIHS elää ja hengittää toimihenkilöidensä voimasta.

Vapaaehtoisten merkitystä isojen tapahtumien järjestämisessä ei voi korostaa liiaksi. Sadat hevosurheilun ystävät antavat tapahtumalle aikaansa mitä erilaisimmissa rooleissa. Yleisölle näkyvimpiä lienevät jo ovella lippuja hymyillen tarkastavat ihmiset ja esteradalla puomeja nostava ratahenkilökunta, mutta tehtäviä on näiden lisäksi valtava kirjo. On kukkaryhmää, puomien maalaustiimiä, talliryhmää, parkkeerauksesta huolehtivia ihmisiä, VIP-vieraita hoitavia tahoja, toimihenkilöruokailua pyörittäviä, somea hoitavia, lehdistöpuolta ja tiedottamista tekeviä… Tuomareita, ratamestareita, kansainvälisiä ratsastajia kuljettavia ja jopa tulostuksesta huolehtivia. Ihan vain muutamia mainitakseni!

Osallistumalla oppii kaikista parhaiten. Sain kunnian toimia HIHSin kansliassa vuosien ajan auttaen kansliatiimin vetäjää Erjaa huolehtimaan niin kansainvälisten ratsastajien kuin kotimaisten tähtien kansliatoiminnoista yhdessä muun tiimimme kanssa. Tänä vuonna kotimaiset ja kansainväliset ratsastajat on jaoteltu omiin kansiatiimeihinsä, kun suomalaisille kisaajille tuttuakin tutumpi Marjo on ottanut kotimaisten ratsastajien kansliatiimin vetääkseen.

Kansliassa työskenteleminen oli innokkaalle hevosharrastajalle mahtava kurkistusikkuna paitsi tapahtuman kulisseihin ja toteutukseen, myös tilaisuus verkostoitua ja ymmärtää hevosurheilua asteen verran paremmin. Pääsin näkemään vierestä ratsastajien pohdintaa siitä, mihin luokkiin he ilmoittautuivat kullakin hevosellaan. Tarjoamaan apua erilaisiin pulmiin ja ymmärtämään, mitä kansainvälisiin kisoihin osallistuminen maksaa. Analysoimaan ratoja yhdessä ratsastajien kanssa. Seuraamaan, miten eri tavoin ratsastajat valmistautuivat suoritukseensa.

Olin vain 18-vuotias ollessani kansliatiimissä ensimmäisen kerran. Meitä oli Erjan hoivissa kolme samanikäistä nuorta, ja nostan hänelle hattua opastamisestamme. Paljon oli innokkuutta ja tarmoa, jota suunnata oikeisiin asioihin. Mukaan mahtui paljon naurua, pitkiä päiviä kellon ympäri ja varmasti myös hetkiä, kun meitä piti pyytää rauhoittumaan. Mutta nuo kokemukset vapaaehtoisina toimihenkilöinä tarjosivat meistä jokaiselle enemmän kuin osasimme silloin edes ymmärtää.

Jokainen toimihenkilörooli on kullanarvoinen. Kannustan koko sydämestäni sinua harkitsemaan tapahtumiin osallistumista myös tästä näkökulmasta, jos se omaan arkeesi joskus sopii. Katsojan rooli on leppoisa ja antoisa sekin, mutta todellinen kosketus lajiin tapahtuu siellä, missä tapahtuma syntyy: jäähallin eri kerroksissa, eri rooleissa, yhdessä tiimeinä tehden.

Upeaa Horse Show’n aikaa sinulle – nauti jokaisesta hetkestä, missä sen ikinä vietätkään!