Helsinki Horse Show´n viime syksynä lanseeraama ”hiilikavionjälkilaskuri” otettiin käyttöön myös kumppanin, Ypäjän Hevosopiston, Finnderby-tapahtumassa. Hiilikavionjälkilaskurilla selvitetää tapahtuman eri toimintojen päästöjä ja sen avulla päästään minimisoimaan tapahtuman hiilijalanjälkeä.

Juha Erola, kuva Kati Hurme

”Nyt pääsemme ensimmäistä kertaa laskemaan ulkotapahtuman hiilijalanjäljen. Tämähän on siinä mielessä kovin uraauurtavaa”, kertoo Hevosopistolla käyttöönotosta vastaava Juha Erola. ”Pyrimme omassa vihreässä siirtymässämme tilanteeseen, että kulutamme mahdollisimman vähän. Hevosopistolla on ympäristöohjelma, jota me muovaamme koko ajan niin, että saamme siitä mahdollisimman suuren hyödyn.Tämän viikonlopun laskelmat auttavat meitä käyttämään dataa hyväkseen ihan jatkonkin kannalta.”

Hiilimittariston käyttöönotto on ollut helppoa, ja Hevosopisto sai sen käyttöönottoa varten myös neuvoa.

”Siellä on aika hyvät järjestelmät erilaisille energiakulutusasioille, laskentakaava on itsessään helppo ja yksinkertainen. Se vaatii vain paljon käsityötä.”

”Datan kerääminen on isossa tapahtumassa haasteellista ja iso prosessi. Siihen sisältyy koko energiapuoli eli vedet, sähköt, koko energiakulutus, huoltopuolen kulut, kun ajamme kentille vettä. Sitten koko ruokalaskuripuoli, hävikkiruokineen päivineen. Sen lisäksi tietenkin kerätään dataa kävijöiltä ja kilpailijoilta. Se on aika pitkä prosessi.”

Isa Vuohelainen, Hevosopiston tuore koulutusvastaava, jalkautui Finnderbyssä kävijöiden joukkoon.

Isa Vuohelainen, kuva Kati Hurme

”Olen päässyt mukaan perehtymään laskurin käyttöönottoon Hevosopistolla. Olen tämän viikonlopun ajan kerännyt data porteilla ja kaikilta vierailta, ja tavoittanut todella paljon iloisia ihmisiä. On ollut ilo seurata, kuinka suurella tarmolla ihmiset ovat tietojaan toimittaneet. Tietoja on saatu kerättyä, vaikka alkuun mietin, että kuinka mahdamme siinä onnistua”, Isa Vuohelainen kiitteli.

Vuohelaiselle vihreä siirtyminen merkitsee myös valintoja omassa elämässä.

”Vaikkakin ajan dieselautolla ja kuljen hevosten kanssa, kuten suuri osa hevosihmisistä, yritän muuten tehdä hyviä valintoja. Minulla on hevoset kotona ja ostan lähituotettua heinää. Ne ovat asioita, joihin pystyn vaikuttamaan.”

Ypäjän Hevosopisto