Veikkaan, että suuri osa hevoshulluista on haaveillut omasta hevosesta pikkulapsesta asti. Osa on toteuttanut unelmansa, osa haaveilee kenties edelleen. Paljon on niitä viisaita, jotka murehtivat etukäteen hevosenomistajuuden taakkaa. Onko hevonen terve, ja jos ei ole, mikä sitä vaivaa? Satula, kengitys, ruokinta, ratsastuspohja, ratsastaja, mikä mättää? Vai mättääkö mikään? Ja jos vaiva onkin selkeä, ei elämä vaivaisen hevosen omistajana ole yhtään helpompaa. Rahaakin palaa.

Minä olen keksinyt tähän probleemaan ratkaisun. Se on hevoskimppa. Kyllä, tiedän, että on kimppoja, jotka ovat menneet metsään. Mutta on vielä enemmän kimppoja, jotka toimivat hienosti. Ravimaailmassahan tämä on ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Miksi maksaa yksin kaikkea, kun pelkästä osallistumisen riemusta joku haluaa maksaa osan?

Olen tämän vuoden puolella liittynyt kolmeen kimppaan (omia puolikkaita hevosia ei lasketa). Ensimmäinen oli kouluhevonen, johon perustettiin kimppa jo ennen kuin koko hevosta oli edes ostettu. Tehtävänä oli löytää GP-aihio, jonka kanssa tähdättäisiin aina olympialaisiin asti. Pitkän etsinnän jälkeen hevonen lopulta löytyi, ja se on upea nuori ori, Mister Diamond. Kimppalaisia on jo yli 70, ja kaikki ovat yhtä innoissaan, vaikka kenelläkään muulla kuin Janni Martikaisella ei ole asiaa sen selkään.

Toinen kimppa on tuleva ravikuningas, juuri 5-vuotiaaksi kääntyvä suomenhevosori Pääluottamusmies. Sen kilvoittelut alkavat vasta ensi vuoden puolella, mutta olen jo täysin riehaantunut. Olen nähnyt hevosen varsana ja siinä kaikki. Ei tunnu missään!

Viimeisin villitykseni on Jone Illin käytössä oleva Gawain I, johon pääsin myös luikahtamaan mukaan. Olen valtava Jone-fani (myös Sani-) ja intoani kiihdyttää nyt omistamani osuus Jonen ratsastamasta hevosesta. Mihin ne vielä päätyvätkään!

Mikäs tässä mahtoi olla pointti, kysyi eräs epäilevä, entinen tallikaveri. Mikset laita rahojasi ennemmin hyväntekeväisyyteen? Laitan minä siihenkin, mutta silloin en juurikaan pääse seuraamaan mitä rahojeni ansiosta tapahtuu. Nyt pääsen. Ja se aiheuttaa minulle paljon hyvää mieltä. Ja kun minä olen hyvillä mielin, ovat sitä myös ihmiset lähelläni.