Ensi viikolla Noora Forstén lähtee ensimmäistä kertaa urallaan maailmancupin finaaliin, joka järjestetään Leipzigin messuhallissa Saksassa. Ratsunaan Nooralla on 11-vuotias Con Caya, joka on ollut hänellä kolme vuotta.  ”Onhan tämä ihan mieletöntä, historiallista ja ainutlaatuista”, Noora Forstén riemuitsee. Vastassa ovat maailman huiput, kuten neljättä finaalivoittoaan tavoittelevat Steve Guerdat ja Marcus Ehning ja 22. finaalissaan kilpaileva John Whitaker.

Länsi-Euroopan liigan Longines FEI Jumping World Cupin hallikausi typistyi koronarajoitusten vuoksi puoleen, kun ainoastaan syyskauden kilpailut Lontooseen asti saatiin hypättyä. Helsingin osakilpailu oli peruttu jo kesällä. Näin alkukauden menestyjät saivat paikan finaaliin, Noora heidän joukossaan.

Noora ja Con Caya hyppäsivät neljä osakilpailua. Veronassa ratsukko oli kymmenes ja Lontoossa yhdeksäs, maailmancupin pisteitä kerääntyi viisitoista.

Noors Forsten ja Con Caya, kuva Satu Pirinen

Normaalivuosina finaalipaikkaan vaaditaan noin 40 pistettä. Tämä on erikoinen vuosi ja kausi, mutta tilanne on kaikille sama. En ole ainut, joka finaaliin on yrittänyt. Olen monella tapaa ylpeä saavutuksestani, hän sanoo.

Longines FEI Jumping World Cupin finaaliin kerääntyvät maailmanlaajuisten liigojen parhaat ratsukot. Kilpailuissa hypätään kolmena päivänä. Ensimmäisenä päivänä on aina 160 cm korkuinen aikaratsastusluokka. Seuraavana päivänä on 150-160 cm uusintaluokka. Välipäivän jälkeen finaalipäivänä hypätään kaksi kierrosta 160 cm esteillä.

Edellistä voittoa, kolmen vuoden takaa, puolustaa Steve Guerdat, joka kilpailee Victorio Des Frotardsilla. Sekä Guerdat että Marcus Ehning hakevat Leipzigissa neljättä finaalivoittoaan. Guerdat´n joukkuekaveri Martin Fuchs oli finaalissa hopealla vuonna 2019, ja lähtee kisaan kahdella hevosella.

Legendaarinen britti John Whitaker on mukana 22:ssa finaalissaan. Vahvassa vireessä ovat mm. Länsi-Euroopan liigan voittaja Denis Lynch, Max Kühner, Harrie Smolders, Pohjois-Amerikan liigan voittaja Conor Swail ja amerikkalainen Mclain Ward.

Leipzigin messuhallissa kilpaillaan esteratsastuksen lisäksi myös kouluratsastuksen, valjakkoajon ja vikellyksen maailmancupin finaalit.

Paluu huipulle äitiysloman jälkeen

Noora on tehnyt pitkä uran kilparatsastajana. Hänen arvokilpailudebyyttinsä oli vuoden 2006 MM-kilpailuissa orilla Evli Cagliostro. Sen jälkeen ratsukko hyppäsi kahdet EM-kilpailut. Kilpaura jäi tauolle, kun Nooran ja Mikaelin perheeseen syntyi kaksi lasta. Mikael jatkoi silloin uraansa ja ratsasti kaksi kertaa maailmancupin finaaliin. Vuonna 2008 Göteborgiin ja vuotta myöhemmin Las Vegasiin, jossa sijoitus oli loistava, kolmastoista.

Noora palasi kansainvälisille areenoille vuonna 2018, ja on määrätietoisesti nostanut itseään uudelle tasolle. Vuonna 2019 hän hyppäsi jo Con Cayalla Helsinki Horse Show´ssa. Taustalla on vahva tiimi, Ludger Beerbaumin valmennustalli, ja erityisesti Nooraa valmentava Christian Kukuk. Myös Christian kilpailee Leipzigin finaalissa.

Nooran hevoset asuvat Saksassa ja perhe Helsingissä. Noora käy lähes viikoittain Saksassa treenaamassa ja kilpailemassa. Perhe-elämän ja uran yhdistäminen vaatii itsekuria ja keskittymistä sekä vahvaa motivaatiota. Taustatiimin merkitys ei jää Nooran puheissa epäselväksi. Hän kiittää myös puolisoaan, joka antaa tärkeää taustatukea.

Minun lähtökohdistani katsoen finaali ei ole missään nimessä helppo paikka. On todella tärkeää, että taustallani ovat oikeat ihmiset. Minua ei Beerbaumilla paljon päähän taputella, mutta saan aina apua, neuvoa ja rehellistä palautetta, hyvässä ja huonossa. Minulta vaaditaan paljon omaa paneutumista. Tällä tasolla pitää olla varmuus ja tieto siitä, että takana ovat oikeat ihmiset, työ kotona tehdään hyvin ja luokkavalinnat ovat sopivat.

Olen todella kiitollinen ja iloinen siitä, että pystyn tekemään tätä tällä tasolla.

Olen istunut 9-vuotiaasta alkaen HIHS:ssa kaikki päivät.

Noora puhuu tunteikkaasti maailmancupin merkityksestä lajille ja itselleen. Yli 40-vuotias kilparatsastuksen tunnetuin sarja on säilyttänyt statuksensa ja sykähdyttää urheilullisesti vuosittain talvikauden arvokilpailuna.

Maailmancup on merkinnyt minulle todella paljon jo pikkutytöstä lähtien. Olen istunut 9-vuotiaasta alkaen Helsinki Horse Show´ssa kaikki päivät sarjalippu kourassani. Olen saanut John Whitakerin katsomoon heittämän kukkapuskan, ja juossut hänen nimikirjoituksensa perässä. Kerroin tästä juuri Johnille, kun istuimme illallisella kisoissa, Noora hymyilee.

Hän kertoo äänittäneensä kaikki Eurosportin maailmancupin lähetykset ja katsoneensa ne tarkkaan läpi. Sama tapa jatkuu edelleen, vaikkakin eri alustoilta. Noora sanoo myös epäröimättä tulevansa Helsinkiin ensi lokakuussa.

Ehdottomasti. Helsinki on aina ollut minulle tärkeä kilpailu, ja sieltä on hyviä muistoja. On hienoa, että meillä on mahdollisuus kilpailla maailmancupissa kotiyleisön edessä. Helsinki on ainut ikkunamme oikeaan huippu-urheiluun täällä Suomessa.

Ilmoittautuneet ratsastajat fiaaliin

Järjestäjä

Suomalaiset esteratsastajat maailmancupin finaaleissa 1979-2021; Raimo Aaltonen, Kari Nevala, Pinja Immonen ja Mikael Forstén.