Ensimmäistä kertaa kuulin tuon lauseen Anu Korppoon suusta, kun valmistelimme hänen Ohjissa -podcastin jakson äänitystä. Siitä asti lause on ollut vahvasti mielessäni. Oletko koskaan miettinyt kuinka moninainen meidän hevonen on? Kuinka paljon mahdollisuuksia se eläimenä luo ja kuinka paljon ihmisiä se liikuttaa. Niin fyysisesti kuin henkisestikin. Ja kuinka paljon se työllistää intohimoisia hevosihmisiä?

Kuinka moni ihminen herää aamulla lähes epäinhimilliseen aikaan, ajaa kilpailuihin, valmennukseen, kouluttamaan, ruokkimaan, toimihenkilöksi, raveihin, katsomaan kilpailuja, osallistumaan klinikkaan, ostamaan hevoselle tarvikkeita, valmentamaan tai hoitamaan hevosta? Jos miettii vielä erilaisia työllistäviä organisaatioita, yhdistyksiä, tapahtumia, palveluja ja aloja jotka joko välillisesti tai suoranaisesti laittaa meidän mielen tai jalat liikkeelle heti aamutuimaan. Näitä ovat mm. rehuteollisuus, oppilaitokset, eläinlääkintäala, matkailupalvelut, kuntoutustoiminta, tavarantoimittajat, messut ja hevostarvikeliikkeet. Unohtamatta todella isoa ja korvaamatonta osaa koko alalla: vapaaehtoiset, jotka ovat isossa roolissa mm. kilpailuissa, seuratoiminnassa ja kerhoissa.

Mikään tai kukaan näistä edellä luettelemistani ei ole toista arvokkaampi, meillä on kaikilla erilaisia mahdollisuuksia, urapolkuja ja tahtotiloja. Ja mahdollisuudet tähän kaikkeen meille on luonut olemassaolollaan hevonen. Hevosia on Suomessa 74 000. Hevosala työllistää 15 000 henkilöä, talleja on 16 000 ja harrastajia 160 000. Hevosalan eri tapahtumia seuraa vuosittain paikan päällä yli 800 000 katsojaa ja suurimmat yksittäiset tapahtumat keräävät yli 50 000 hengen yleisön. On laskettu että hevonen liikuttaa ja koskettaa yli 600 000 suomalaista.

Kiitos sinulle, hevonen.

Kirjoittaja Pauliina Virta on hevoshullu, Ohjissa -podcastin perustaja, esteratsastaja ja valmentaja.
Lähteet Suomen Hippos ry. -Hevostalous lukuina 2021