Jasmin Ranta-aho ja Dixon. © Hanna Heinonen

Tällä kaudella kansainvälisen läpimurron tehnyt Jasmin ”Jassu” Ranta-aho odottaa jo innolla debyyttiään Helsinki Horse Show´ssa. Belgiassa asuva Ranta-aho, 25, on vajaan vuoden aikana nostanut videon perusteella ostamansa ”kivan 135-tason” Dixonin 160 cm tasolle asti. Ratsukko on pikkuhiljaa noussut aina pykälää vaativampiin tehtäviin ja valmistautuu nyt viiden tähden Horse Show´hun.

Dixon on fiksu hevonen, aina mutkaton ja simppeli. Se tekee juuri sen mitä tarvitsee, ei yhtään ylimääräistä. Sen pää on sen paras ominaisuus. Tulen Helsinkiin erittäin positiivisin mielin, vaikka en ole kisannut Dixonilla vielä hallissa. Meillä on nyt näytön paikka. Tulen tekemään parasta mahdollista tulosta, Ranta-aho kertoo.

On vaikeaa sanoa, mihin Dixonin kyvyt riittävät. Koko kevät on menty kokeillen, lisää ja uutta, ja se on aina vastannut hyvin. Me edetään pala kerrallaan ja katsotaan.

Ratsukko hyppäsi kesäkuussa Wiesbadenin neljän tähden kisoissa nollalla virhepisteellä 150-radan ja yhdellä pudotuksella ja aikavirheellä ensimmäisen 160 cm gp-ratansa. Heidät valittiin heinäkuussa joukkueeseen Ainon Nations Cupissa. Ratsukko teki kotiyleisön edessä vaikutuksen itsevarmoilla suorituksillaan.

Oli tosi kiva kilpailla suomalaisen yleisön, perheen ja tuttujen edessä. Se vaikutti ilman muuta omaan fiilikseen. Ulkomailla olen kisoissa oman hoitajan ja maksimissaan valmentajan kanssa, Ranta-aho kuvailee.

Ranta-aho muutti ulkomaille jo 18-vuotiaana. Hän oli ensin Daan Nanningin luona Hollannissa, sen jälkeen Nina Fagerströmin ja Yves Houtackerin talleissa Belgiassa. Nyt hevoset ovat omassa tallissa Belgiassa, lähellä Hollannin rajaa.

Valmistautuminen Horse Show´hun on alkanut. Dixon on palannut lyhyen kisatauon jälkeen radoille ja hakee rutiinia Donaueschingenin kolmen ja Gijonin viiden tähden kilpailuista. Halliolosuhteisiin ratsukko totuttautuu Oslossa kahden tähden tasolla. Horse Show´n tuleva hulina ei ensikertalaista huoleta.

Päinvastoin minulle tekee hyvää, kun on painetta. Se saa tekemään entistä parempaa työtä, kylmäpäinen ratsastaja hymyilee.