Helsingin Sanomat 22.10.2045:

Tällä viikolla 60-vuotisjuhliaan viettää suomalaisen ratsastusurheilun pitkäaikaisin tapahtuma, nimittäin Helsinki International Horse Show, eli tuttavallisemmin HIHS.

Helsingin Töölöön jo vuodesta 2008 suunnitteilla ollut, ja lopulta myös valmistunut, upouusi Helsinki Garden -monitoimihalli saa ensimmäisiksi vieraikseen jääkiekkoilijoiden sijaan hevoset ratsastajineen. Helsingin IFK:n piti alun perin pelata uuden kotihallinsa avajaisottelu viikkoa ennen hallin siirtymistä hevosväelle, mutta jäädytyslaitteistossa ilmennyt vika pakotti seuran siirtämään pelin jo osittain purettuun vanhaan jäähalliin. HS ei saanut HIFK:n toimistolta ketään kommentoimaan tapahtunutta. Pelaajista ja valmennusjohdosta kun iso osa on asbestialtistuksen takia sairaslomalla.

HIHS:n toimistolla sen sijaan tunnelma on katossa. Tapahtumaa sen alusta johtanut Tom Gordin, 94, on syystä iloisella mielellä. ”Se, että juuri hevostapahtuma saa olla vihkimässä käyttöön tämän upean hallin, on mielestäni fantastista mainosta Helsingille!” Spirit of Helsinki, Top Five Riders of the World, The Best Food and Drinks in Town. Siinä muutamia lauseita, joilla tapahtumaa markkinoidaan. Etenkin viimeinen mainoslause juomista ja ruuista on uskalias, sillä tapahtuma siirtyi nuoremman ja tiedostavamman katsojakunnan vaatimuksesta kokonaan vegaaniseksi ja alkoholittomaksi muutama vuosi sitten.

Tapahtuman ohella ratsastusurheilu on muuttunut vuosien varrella merkittävästi. Satulattomuus on viimeisin radikaali muutos, jonka kansainvälinen ratsastajainliitto FEI on vienyt ratsastajien ankarasta vastustuksesta huolimatta läpi. Ratsastusyhteisö ehti hädin tuskin toipua kuolainten käytön kieltämisestä, kun jo uusi iso uudistus oli edessä. Esteratsastuksen tulevaisuudesta huolestuneet saivat vahvistusta huolilleen, kun FEI oli turvallisuussyistä pakotettu laskemaan maailmancupin osakilpailujen estekorkeutta. Entisen 150 senttimetrin sijaan kisataan vain metrin korkuisilla esteillä. Taustalla lienee edelliskesän EM-fiasko, jossa vain yksi ratsastaja selvitti perusradan läpi putoamatta hevosen selästä.

Muutoksista huolimatta Gordin on luottavainen tapahtuman aattona. ”Tänä vuonna HIHS on fantastisempi ja suurempi kuin koskaan! Kävijämäärissä tullaan näkemään jälleen uusi kävijäennätys.”