Esteratsastuksen maailmancupin osakilpailu Helsinki International Horse Show siirtyy vuodella. Koronapandemian aiheuttamat merkittävät ja moninaiset haasteet pakottavat järjestäjän pitämään välivuotta. Helsinki Horse Show’n maailmancup järjestetään seuraavan kerran 20.-24. lokakuuta vuonna 2021.

Vuoden 2020 vetäytymispäätöksen takana on ensisijaisesti huoli ja vastuunkanto kävijöiden ja osallistujien terveydestä.

”Syksyn suurtapahtumat Suomessa ja muualla Euroopassa näyttävät yhä epätodennäköisemmiltä. Ei ole sattumaa, että Slushin ja Flow Festivalin kaltaiset suurtapahtumat ovat jo peruneet. Moni ratsastuksen megatapahtuma on peruttu, ja nyt on syksyn maailmancup-kisojen vuoro. Oslo ja Madrid ovat nyt samassa tilanteessa kuin Helsinki. Nyt on koko maailmancup-sarja 2020 – 2021 vaakalaudalla. Viime viikolla peruttiin koko Global Champions Tour ja sen 18 kisaa”, toteaa tapahtumajohtaja Tom Gordin.

”Horse Show’n päänäytöksissä on paikalla yli 7 000 kävijää Helsingin Jäähallin tiiviissä tiloissa. Ei ole vastuullista houkutella näin suuria ihmismassoja yhteen, kun koronavirukseen ei ole vielä suojaa antavaa rokotetta.”

Päätös jouduttiin tekemään hetkellä, jolloin on epävarmaa, sallitaanko Suomessa lokakuussa usean tuhannen henkilön suurtapahtumia. Kansainvälisten ratsastajien ja hevosten liikkuvuutta voidaan syksylläkin rajoittaa rajojen sulkemisilla.

Kuva Satu Pirinen

Helsinki Horse Show’n kaltainen suurtapahtuma vaatii ympärivuotista valmistelua. Mittava hanke työllistää alihankkijoiden kautta yli sataa pk-yritystä. ”On kohtuullista, että he sekä useat muut tärkeät sidosryhmät, kuten tukijat, kumppanit ja vapaaehtoiset saavat ajoissa tietoa tapahtuman toteutumisesta. Tämä ajankohta on mielestämme nyt”, linjaa Gordin.

Päätös oli järjestäjälle erittäin vaikea. ”Ajattelemme erityisesti ratsastajia ja faneja, joille jokasyksyinen Horse Show on ihan ehdoton kohokohta.” Päätös syntyi yhteisymmärryksessä Suomen Ratsastajainliiton ja kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n kanssa. ”Suurin riski olisi jatkaa valmisteluja syksyyn ja sitten joutua syystä tai toisesta perumaan tapahtuma viime hetkellä. Sitä ei hankkeen talous kestäisi. Tärkeintä nyt on turvata Suomen maailmancupin osakilpailun ja kansainvälisen Horse Show’n tulevaisuus. Tämä pitää hoitaa kunnialla. FEI on myöntänyt Helsingille vuosille 2021 – 2023 maailmancup-oikeuden ja olemme varmistaneet, että maailmancup-status säilyy. Horse Show’n ja maailmancup-kilpailun turvaamiseksi tarvitsemme jatkossa kaikki mahdolliset kumppanuudet ja tukimuodot”, päättää Tom Gordin.