Helsinki Horse Show´n radanrakennuksen tehotiimi, brasilialainen Guilherme ”Gui” Jorge ja Johanna ”Johku” Mikkola, tekivät yhteistyötä myös Pariisin olympialaisissa. Helsingissä jo useita vuosia kansainvälisiä ratoja suunnitellut olympiaratamestari Gui oli Pariisissa ensimmäistä kertaa olympialaisten Techincal Delegate eli vastasi esteratsastuksen järjestelyistä.

”Olen toiminut tässä roolissa aiemmin Pan American Gameseissa ja maailmancupin finaaleissa. Olympialaisissa oltiin kuitenkin aivan eri tasolla”, kertoo Gui.Technical Delegate vastaa ratojen lisäksi esimerkiksi sääntöjen noudattamisesta, ilmoittautumisista, tuloksista ja lähtölistoista, ja tallien olosuhteista. “Tietysti kanssani toimi iso ja taitava tiimi FEI:stä, kuten kaikki stewardit. Minun tehtäväni oli valvoa kaikkea. Se oli erittäin antoisaa ja opettavaista, sillä monen osa-alueen, ei ainoastaan radanrakennuksen, piti sopia yhteen. Siinä oli paljon hoidettavaa ja työtä, mutta se oli samalla erittäin mielenkiintoista.”

Johku sai kutsun olympialaisiin ratamestari Santiago Varelan tiimiin huhtikuussa. Gui antoi Santiagon valita itselleen yhden ratamestariavustajan Rion olympialaisissa, jossa Gui toimi ratamestarina. Nyt Santiago otti vastapalveluna Guin ehdottaman Johkun tiimiinsä Pariisiin. Suomalainen ratamestari on tehnyt Guihin vaikutuksen asenteellaan ja taidoillaan aiempina vuosina Helsinki Horse Show´ssa. Johkun työnkuva Pariisissa oli monipuolinen ja erittäin opettavainen. ”Rakensimme ratoja, jotka Santiago oli etukäteen suunnitellut. Kävimme kuitenkin paljon keskustelua ratojen korkeuksista ja etäisyyksistä kopissamme. Olin mukana ratojen rakentamisessa. Merkkasin kaikki esteet niin, että puomit olivat samalla tavalla kaikille ratsastajille”, kuvailee Johku.

Luokan aikana Johku piti kirjanpitoa siitä, kuinka monta askelta kukin ratsukko otti mihinkin väliin, ja merkitsi esteillä tulleet virheet. Näin kilpailuista jäi faktaa tulevaisuutta ajatellen. Kokemuksessa antoisinta olivat kuitenkin hevoset. ”Se, että seisoin radalla ja näin, kun huippuhevoset oikeasti menivät ihan äärirajoilla. Se oli aivan eri asia, kuin seurata kisoja televisiosta. Siellä oli vain muutama ratamestari, jonka kanssa olen tehnyt aiemmin töitä. Toivottavasti sain sieltä jonkun kontaktin. Olihan se sellainen Once in a Lifetime -kokemus.”

Sekä Johku että Gui kehuivat kilvan Pariisin käsin maalattuja esteitä, jotka olivat jokainen kuin oma taideteoksensa. Esteiden viimeistelyä tehtiin tarvittaessa vielä kisapaikallakin. ”He kertoivat esteiden avulla hienolla tavalla maan historiasta ja kulttuurista. He olivat onnistuneet hyvin, ja me saimme nauttia siitä areenalla.”

Myös Helsingin estemateriaali maalataan ja uudistetaan vuosittain, mistä on tullut paljon kiitosta niin Guiltä kuin ratsastajiltakin. Lokakuussa pääsemme nauttimaan Guin ja Johkun yhteistyöstä, tällä kertaa Helsingin jäähallissa. ”Odotan pääseväni taas Helsinkiin, on aina mukava nähdä teitä kaikkia siellä. Nähdään Helsingissä”, huikkaa Gui haastattelun lopuksi.