Viimeistä kertaa Helsingin jäähallilla kilpailtava Helsinki International Horse Show alkoi tänään kansallisilla luokilla, suomalaisratsukoiden päästessä kilpailemaan kansainvälisissä puitteissa. Suomen kansainvälisissä viiden tähden luokissa kilpailevat ratsastajat kertoivat tavoitteistaan päivän lehdistötilaisuudessa. Kansainväliset luokat alkavat perjantaina.

Suomella on tänä vuonna hyvin nuori joukkue mukana, pois lukien muutama kokeneempi ratsastaja. CSI5* -luokissa ovat suomalaisratsukoista mukana Aura Vasama (Alankomaat/Lahti), Pipsa Koski (Tervakoski), Alina Salo (Naantali), Jone Illi (Karijoki), Anni Hjerpe (Hyvinkää), Petra Heikkinen (Kirkkonummi), Eveliina Talvio (Alankomaat/Kylmälä), Antti Linna (Pertteli), Maija Yli-Huhtala (Huittinen).

 

 

Innostunut tunnelma välittyi kaikille lehdistötilaisuudessa. Kuva: Iita-Maria Ahtiainen

Innostunut tunnelma välittyi kaikille lehdistötilaisuudessa. Kuva: Iita-Maria Ahtiainen

 

Aura Vasama, 21, hyppäsi viime viikonloppuna Oslossa maailmancupissa Canto Brunolla 15. sijalle ja oli maailmancupin pisteillä ensimmäistä kertaa. Vasama tähtää myös tänä viikonloppuna Helsingin maailmancupin osakilpailuun.

“Oslon maailmancupin osakilpailu oli todella hieno kokemus ja se meni ihan suunnitelmien mukaan. Tietenkin hyvä jatkaa tästä Helsinkiin”, kertoo Vasama.

Vasama tavoittelee päästä Helsingin maailmancupissa kärkikahinoihin, mikäli pääsee ratsastamaan uusintaan. Ratsastajan lopullinen suunnitelma radan ratsastukseen määräytyy kuitenkin luokan radan sekä uusintaradan mukaan. Vasama odottaa jo innolla, että minkälaisen radan ratamestari rakentaa sunnuntain maailmancupiin.

“Kyllä oli viime vuonnakin ihan haastava se Grand Prix -rata, että toivottavasti sitä tasoa ja vähän lisää”, miettii Vasama. Lahdesta lähtöisin oleva Vasama on ollut Alankomaissa jo pian kolme vuotta valmentautumassa ja kilpailemassa. Hänen valmentajansa Vincent Voorn on mukana valmentamassa myös Helsinki Horse Show’ssa.

 

Hallitseva Suomen mestari, Pipsa Koski, lähtee hyvillä fiiliksillä kilpailemaan Helsinkiin. Hänen hevosistaan etenkin Jumper on hyvässä iskussa. Ratsukko oli kolme viikkoa sitten kilpaillussa Tallinn Horse Show’ssa viides Keski-Euroopan maailmancup -osakilpailussa. Koski kilpailee Helsinki Horse Show’n kansainvälisissä luokissa Jumperilla ja Imprimerolla 150 cm luokkiin asti.
Vasta 17-vuotias Jone Illi on Horse Show’n kansainvälisen kilpailun nuorin ratsastaja. Illi kilpailee Celtas Quillianilla viiden tähden luokissa.
“Jos kaikki menee hyvin, niin sitten hypätään lauantaina 150 cm luokka”, kertoo Illi. Hänellä on mukana myös vähän uudempi tuttavuus, Its Me G, jolla hän kilpailee Helsingissä 140 cm tasolla.
Petra Heikkinen, vuoden 2022 Suomen mestari ja tämän vuoden SM-hopeamitalisti kilpailee Helsingissä hevosilla Oechie-K ja Hurby. Heikkinen oli myös kilpailemassa molemmilla hevosilla Tallinn Horse Show´ssa kolme viikkoa sitten, jossa hevoset hyppäsivät hyvin.
19-vuotias Alina Salo voitti tänä vuonna Pohjola Grand Prix finaalin ja lähtee nyt Helsinki Horse Show’hun ensimmäistä kertaa viiden tähden tasolle kilpailemaan.
“Kansainvälisissä luokissa minulla on Kiki ja Da Vinci. Da Vincillä olisi tarkoitus päästä hyppäämään 150 cm lauantaina. Sitten minulla on vielä vähän uudempi tulokas, Leroy Jackson, joka menee kansallisia luokkia”, kertoo Salo mukana olevista hevosistaan.
Viime vuonna hallimestaruuskultaa voittanut Anni Hjerpe on myös nuori ratsastaja. Hjerpe joutui harmillisesti jättämään ykköshevosensa Callboyn kotiin ja hänellä on mukana tällä kertaa ainoastaan kahdeksanvuotias Lipstick, joka on vielä melko kokematon tällä tasolla.
“On aina mukava tulla Helsingin halliin. Täällä on hyvä tunnelma ja ihana ratsastaa”, iloitsee Hjerpe.
Antti Linna on ollut useita vuosia mukana Horse Show’ssa tapahtuman järjestäjäpuolella ja nyt sitten ensimmäistä kertaa kilpailemassa viiden tähden tasolla.
“Tämä on ‘Dream come true’. Tietysti myös aika kova haaste. Hevonen, Don Jan, on vasta tänä kesänä noussut kansalliselle 145 cm tasolle. Se teki Tallinnassa ensimmäisen 145 cm rankingluokan, eli haaste on aika kova. Tavoitteena on hypätä lauantaina 150 cm luokka ja odotan sitä innolla”, kertoo Suomen joukkueen vanhimpiin ratsastajiin kuuluva Linna.
Myös vuoden 2023 Suomen mestari Maija Yli-Huhtala, edustaa kokeneempaa Suomen ratsastajakaartia. Yli-Huhtalan kausi on ollut todella katkonainen hevosen ähkyleikkauksen vuoksi.
“Nyt tehtiin tällainen vähän takamatkalta nousu Tallinnaan, ja on iso kunnia päästä myös tänne Helsinkiin hyppäämään. Aloitetaan perjantaina 140 cm luokasta ja katsotaan, että miltä vaikuttaa, että mitä sitten tehdään. Minulla on mukana minun ykköshevoseni”, kertoo Yli-Huhtala.
14-vuotias lapsiratsastajien EM-hopeamitalisti Sani Illi puolestaan kilpailee Horse Show’ssa kansallisissa luokissa. Euroopan mestaruuskilpailua Illi kuvailee unohtumattomaksi.

“Se kyllä jää mieleen ikuisesti, se oli ihan uskomatonta. Kesti tajuta, että kuinka huikeaa se oikeasti oli!” Illi on kilpaillut Helsinki Horse Show’ssa jo poniajoilta lähtien useampana vuotena. Tänä vuonna hän on mukana kansallisissa Pohjola-sarjoissa kahdella eri hevosella.

 

Kansainvälinen kouluratsastus alkaa perjantaina

Kouluratsukot Elisabet Ehrnrooth (Helsinki) ja Daytona sekä Siiri Kyrö (Orimattila) ja Kyrö Hot Flow kilpailevat kouluratsastuksen CDI3* -luokissa perjantaina ja lauantaina. Ehrnrooth oli Pariisin olympialaisissa mukana koulujoukkueessa vararatsukkona Daytonan kanssa. Kyrö kilpaili Kyrö Hot Flow’n kanssa ensimmäistä kertaa Helsinki Horse Show´ssa viime vuonna.


Henri Ruosteen ja Ville Vaurion kouluratsastusklinikka lauantaina

Lauantaina päivällä kansainvälisessä Grand Prix -näytöksessä heti kouluratsastuksen kansainvälisen vapaaohjelman, RTV Grand Prix Freestyle -luokan jälkeen nähdään mielenkiintoinen kouluratsastusklinikka. Suositun valmennusklinikan pitävät maailmanrankinglistalla tällä hetkellä sijalla 32 oleva, Pariisin olympialaisissa ratsastanut Henri Ruoste yhdessä valmennettavansa, hallitsevan kouluratsastuksen Suomen mestarin, PM-kultamitalistin ja EM-ratsastaja Ville Vaurion kanssa.