Piude Myrskog ja Olympialaisten unkarilainen päästewardi

Helsinki Horse Show´n kansainvälinen stewardi Pia ”Piude” Myrskog sai mieluisan kutsun Pariisin olympialaisiin. Hän oli Pariisissa apulaispäästewardi kenttäratsastuksessa ja stewardi este- ja kouluratsastuksessa. Olympialaiset olivat Piudelle jo toiset.

”Stewardin ihan ensimmäinen tehtävä on hevosten hyvinvoinnin ylläpito. Toinen on sääntöjen noudattamisen, kuten oikeiden varusteiden ja lämmittelyesteiden, varmistaminen.Ratsastustavan pitää olla tämän päivän mukaista. Puutumme esimerkiksi aggressiiviseen ratsastamiseen tai hevosen liian syvään muotoon. Yksittäinen valokuva ei aina kerro koko totuutta, sillä hevonen liikkuu vaihtelevassa muodossa. Hevoset eivät ole koneita. Tämän päivän keskustelu ja huomio ovat hevosen hyvinvoinnin hyväksi. Meidän pitää kaikkien mennä oikealla tavalla oikeaan suuntaan.”

Maailman parhaille hevosille oli hyvin varustellut telttatallit, useita hyväpohjaisia verryttelyalueita, eläinlääkärin palveluja sekä esimerkiksi viilennysteltta. ”Täällä olevat hevoset ovat huippu-urheilijoita. Täällä ovat maailman parhaat hevoset ja maailman parhaat ratsastajat. Näistä hevosista pidetään huippu-urheilijoiden tavalla huolta. Hevoset näyttävät täällä tyytyväisiltä.”

Stewardien työ oli raskasta, päivät olivat erittäin pitkiä, ja heihin kohdistui myös paljon paineita. Heillä oli käytössään valmis protokolla niistä asioista, joihin puuttua. ”Kun on selkeät säännöt, toimihenkilöt ja ratsastajat, kaikki, menevät yhteen suuntaan, eikä kyse ole mielipiteistä.”

Tunnelma oli erittäin sähköinen, sillä olympialaiset ovat se korkein mahdollinen tavoite ratsastajienkin uralla. Esimerkiksi amerikkalaisille se on tavoite, johon tähdätään aina neljän vuoden ajan. ”Olympiakisat ovat olympiakisat. Onhan se ihan oma tapahtumansa. Vaikka muuten olen tehnyt viiden tähden kisoja ihan kaikissa lajeissa, niin onhan tämä ihan omansa. Niin joukkueilla, valmentajilla, ratsastajilla ja koko muullakin tiimillä, tai joillain mailla ”armeijalla”, on valtavia paineita suoriutua hyvin.”

Stewardien ensimmäinen tehtävä on auttaminen. Ohjata kaikkia oikeaan suuntaan. Esimerkiksi ratsastajat mielellään tarkistuttavat varusteensa etukäteen stewardeilla välttääkseen pahimman ahdollisen lopputuloksen, hylkäyksen. Lajin mukaan ratsukoilla on tarkastuksia sekä ennen että jälkeen suorituksen. ”Kyse on pitkälti ihmisten organisoinnista. On kyse hevostarkastuksesta tai on kilpailun flow päällä.”

Versailles´ssa oli 57 stewardia 25 eri maasta. Heidän joukossaan oli viisi Helsinki Horse Show´hun tulevaa tason neljä stewardia, ja yhteensä kahdeksan jäähalliin tulevaa stewardia. Yksi heistä on suomalaisille tuttu meksikolainen Monica Gomez Su, jonka vastuualueella Pariisissa oli esimerkiksi käytössä olevien logojen oikeellisuuden tarkastaminen.”Aika kokenutta joukkoa”, hymyilee Piude.