”Oli hyvä esitys, kyllä vanha tuomarinsilmäni näki että tämä ruotsalainen oli paras. Ja hieno hevonen hänellä.”

Hildur Hagelberg Kuva: Tuija Järvinen

Hildur Hagelberg on 90-vuotias entinen koulutuomari ja kouluratsastaja. Hän ei ihan tarkkaan muista monesko kerta tämä on Horse Showssa, mutta usein on käyty. Hildur kertoo, että on kiertänyt katsomassa paljon kisoja maailmalla vuosikymmenten mittaan, Aachenissa, Tallinnassa ja parhaiten mieleen on jäänyt kilpailu Jerezissä Espanjassa.

”Ja vieläkin käyn kaikki alueemme kisat katsomassa. Tuomaroida en enää voi koska ikäraja – liiton viisas päätös ettei ihan höperöitä päästetä tuomaroimaan – mutta katsojana olen”. 

Hildur kuuluu Kajaanin Ratsastajien perustajiin, ja on ollut aktiivinen seuratoimija koko ikänsä. Ja kyllä, hän ratsastaa yhä! Hildurin vanha luottoratsu, suomenhevonen Manta siirtyi taivaslaitumille keväällä. Nyt ratsuna on suomenpienhevonen Vauhdin Aatos. 

”Aika paljon saa apuja antaa, Aatu on raskastekoinen ja sillä on raskas askellus.” 

Hän kertoo, että eniten hän on tykännyt yksinään ratsastaa metsässä. 

”Manta oli niin luotettava, sen kanssa mentiin vaikka missä. Nyt Aatun kanssa on parempi lähteä metsään kaverin kanssa, varmuuden vuoksi.” 

Ja ratsastus on se asia, joka pitää hänen elämänhaluaan yllä, tiivistää tämä yhä positiivinen ja aurinkoinen lajin legenda.