Helsinki Horse Show´n kansainvälinen tuomari Sven Holmberg on ollut hevosurheilun kehittämisessä ja johtamisessa mukana jo useita vuosikymmeniä. Hän on toiminut esimerkiksi FEI:n varapresidenttinä, FEI:n Jumping Committeen jäsenenä ja ollut järjestämässä Göteborg Horse Show´ta ja Tukholman 1990 MM-kisoja.

Young Riders Academyn urheilujohtaja Sven Holmberg. Kuva Satu Pirinen.

-Olen ollut alalla mukana jo liian pitkään, hän hymähtää. -Siksi olin onnellinen voidessani lähteä mukaan nuorten kehittämiseen alalle.

Holmberg onkin nyt Young Riders Academyn urheilujohtaja. Kuusi vuotta toiminut akatemia keskittyy kansainvälisten nuorten ratsastajien ikäluokilta 18-23 kehittämiseen.

-Autamme heitä polulle, jossa heistä kasvaa hyviä ratsastajia, mutta myös kohteliaita, ammattitaitoisia ratsastusurheilun lähettiläitä. Valitsemme vuosittain 5-10 nuorta, jotka pääsevät ammattimaisesti johdetuille talleille valmennukseen. Valmentajina toimivat isot nimet, kuten Henk Nooren, Franke Sloothaak, Marcus Ehning, Wim ja Gerco Schröder. Lisäksi painotamme urheilun toista puolta. He oppivat eläinlääkinnästä, mediasta, taloudesta ja managementistä.

-Näytämme heille myös esimerkiksi mitä nuoren 3-vuotiaan hevosen nostaminen 8-vuotiaaksi pitää sisällään. Kerromme heille, mitä se myös maksaa, jotta he oppivat arvostamaan omaa työtään, ja eivät käytä aikaansa ei niin lupaaviin hevosiin.

-Yhden hevosen kouluttaminen, joka vie noin viisi vuotta, maksaa 100 000 euroa. Jos hevonen ei ole riittävän hyvä, ei työtä kannata tehdä, Holmberg kiteyttää.