Hevosten ja ratsastuksen vetovoima on vahvassa kasvussa tyttöjen ja naisten joukossa. Ratsastus kiinnostaa harrastuksena, sillä jopa lähes puolet (42 %) koululaistytöistä ilmoittaa ratsastuksen toivelajikseen Opetus- ja kulttuuriministeriön tuoreen selvityksen mukaan. Nuorten naisten joukossa ratsastus sijoittuu kärkikolmikkoon.

Maamme kansainvälinen näyteikkuna ja veturi, maailmancupin osakilpailu Helsinki International Horse Show, kuuluu sekin naisväestön keskuudessa toiseksi suosituimmaksi tapahtumaksi. Ratsastuksesta kiinnostuneita on jo yli puoli miljoonaa suomalaista. (Sponsor Insight Oy, Navigator tutkimus 2019)

Helsingin maailmancupin osakilpailun voittaja 2018 Gudrun Patteet – Sea Coast Pebbles Z (BEL)

Olemme Ratsastajainliitossa erittäin innoissamme tästä positiivisesta kehityksestä. Samaan aikaan tuoreista liikuntaharrastustutkimuksista on havaittavissa, että vähintään kerran vuodessa ratsastusta harrastaa noin 160 000 henkilöä kaikissa ikäryhmissä, Ratsastajainliiton vt. toimitusjohtaja Jukka Koivisto sanoo.

Liiton jäsenmäärä on nyt vakautunut 45 000 henkilöön, ja aktiivista kehitystyötä lajiin mukaan pääsyn helpottamiseksi jatketaan. Helsinki Horse Show on yksi avainkumppaneistamme tässä suhteessa, Koivisto jatkaa.

Helsinki Horse Show on ollut vahvasti mukana muovaamassa Suomessa ratsastuksesta koko kansan lajia. Tapahtumassa on ollut 35 vuoden aikana reippaasti yli miljoona kävijää. Koko tapahtuman historian ajan Yle on lähettänyt kilpailujen parhaita paloja kanavillaan. Tv-katsojien määrä on viime vuosina ollut Suomessa yhteensä 3-5 miljoonan välillä.

Näitä tunnuslukuja ja selvityksiä lukee todella mielellään, Helsinki Horse Show´n tapahtumajohtaja Tom Gordin toteaa.

Lajiliiton ympärillä riehunut turbulenssi on toivottavasti laantumassa, ja pääsemme yhdessä hyödyntämään tätä laajaa kiinnostusta ratsastusta kohtaan. Sekä Ratsastajainliitolla että Helsinki Horse Show´lla on valtava asiakaspotentiaali niissä 400 000, joita laji ja HIHS kiinnostavat, mutta jotka eivät vielä ole löytäneet tietään hevosen selkään tai Jäähallille. Otamme haasteen mielellämme vastaan, Gordin jatkaa.

Ratsastuksen naisvaltaisuus on maailmanlaajuista

Vastaavia tuloksia on saatu kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n tekemässä maailmanlaajuisessa tutkimuksessa (Understanding the broader equestrian market, 2016). Ratsastuksen kautta pystytään tavoittamaan 57 % naisista, selkeästi paremmin kuin vertailulajin golfin kautta. Maailmancupin finaalien katsojista 75 % on naisia.

Hevosista kiinnostuneet tai ratsastavat naiset omistavat muita useammin lemmikkieläimen. He harrastavat mitä tahansa liikuntaa muita useammin, ja käyttävät runsaammin terveystuotteita. Hevosnaisia kiinnostavat muita enemmän sosiaaliset aiheet ja luonnonsuojelu. He luovat trendejä ja osallistuvat hyväntekeväisyyteen. Ja ovat muita naisia kiinnostuneempia myös vedonlyönnistä.