Helsinki Horse Show piti viime syksynä välivuoden ja siirtyi syksyyn 2021. Pandemia ja sen aiheuttamat laajat rajoitukset ovat edelleen voimassa, Suomessa ja Euroopassa. Moni ulkotapahtuma on jo perunut myös kesän 2021 tapahtumansa.

Missä kulkee HIHS nyt? Kysyimme tätä tapahtumajohtaja Tom Gordinilta.

Miltä näyttää syksyn HIHS 2021?
Kukaan ei tiedä tässä vaiheessa, miltä syksy näyttää. Seuraamme tarkkaan, miten tilanne kehittyy Suomessa ja Euroopassa. Paljon hyviä signaaleja on, rokotustahti, koronan laskukäyrä ja yhteiskunnan avautuminen vähitellen. Uskon, että isompiakin tapahtumia saa järjestää jo loppukesästä alkaen. Jännäksi menee jääkö laajempia rajoituksia päälle pitkään. Horse Show elää meet, greet, eat & shop -meiningistä, varsinaisen sportin lisäksi. HIHS’lle sopii aika huonosti laajat liikkumisrajoitukset Jäähallissa.

Onko olemassa jokin varasuunnitelma syksylle?
Totta kai on. Osaamme toteuttaa ”plan A:n”, eli korkeatasoista kansainvälistä suurtapahtumaa, 35 vuoden kokemuksella. Opimme viime vuonna toteuttamaan myös ”plan B:n”, joka tarkoitti HIHS’in siirtämistä vuodella eteenpäin. Esimakua välivuosista saimme jo 2010-luvulla Hamina Bastioni Horse Show’ssa, joka toteutettiin joka toinen vuosi. Tiesimme aika hyvin mitä välivuosi tarkoittaa. Varasuunnitelma tarkoittaa yksinkertaisesti HIHS’n siirtämistä edelleen vielä vuodella, syksyyn 2022. Näin on jo moni kesän festari joutunut tekemään ja lisää voi tulla. Jos näin käy niin sopeudumme tähän ja varmistamme että HIHS elää vielä monta vuotta eteenpäin.

Mitkä tekijät ovat ne ratkaisevimmat HIHS’n toteutumiseen tai siirtymiseen?
Kyllä ne voi kiteyttää sanaan ”rajoitukset”. Ellei ole rajoituksia, tai merkittäviä sellaisia, toteutamme HIHS’in 2021 ihan yhtä loisteliaana kuin aina. Meillä on kaikki valmiudet siihen. Kumppanit, lipunmyynti ja näytteilleasettajat ovat valmiit loppurynnistykseen. Kansainväliset kuviot, FEI ja ratsastajat, odottavat kuumeisina 5* kisojen paluuta. Jos on merkittäviä rajoituksia kävijöiden liikkumiseen Jäähallissa, tai katsomokapasiteetin maksimimäärien suhteen, tulee kipuraja ja seinä vastaan.

Voiko HIHS toteutua ilman yleisöä?
Ei voi. Talousarvio nojautuu merkittävästi lipputuloihin, näytteilleasettajat ja kumppanit eivät innostuisi tästä ja totta puhuen, järjestämme HIHS’iä kävijöille, sekä kumppaneille ja medialle. Ratsastajat ovat ensisijaisesti tähtiesiintyjiä näille muille kohderyhmille.

Milloin tiedetään, toteutuuko HIHS – milloin pitää päättää?
Olemme jo viime syksynä kaavailleet, että voimme päättää aikaisintaan loppukeväällä, ja viimeisintään elokuun alussa. En usko, että kevät tuo vielä riittävästi tietoa ratkaisun suhteen. Heinä-elokuun vaihteessa alkaa olla viimeiset hetket päättää, muuten tulee kiire.

Mitä jos syksyn Horse Show siirtyy vuoteen 2022?
Silloin pidetään välivuosi ja kohdistetaan kaikki energia ensi vuoteen. On tärkeä keskittyä sellaiseen, mihin pystyy vaikuttamaan. Takapeiliin ei kannata katsoa. Olemme jo sopineet kumppanien kanssa, että he ovat mukana myös ensi vuonna. Myydyt liput käyvät sellaisenaan HIHS’ssä 2022. Usko huomiseen on vahva.