12-vuotias vihreisiin tuulipuvunhousuihin pukeutunut tyttö istua tapitti katsomossa seuraamassa torstain iltanäytöksen esteratsastusluokkaa vuoden odotetuimmassa kilparatsastustapahtumassa. Lippu oli saatu syntymäpäivälahjaksi. Illan viimeinen ohjelmanumero tulisi olemaan kouluratsastusta. Seuraneidiksi paikalle saapunut äiti yritti ehdottaa, josko kotiinlähtö sopisi muutaman kouluratsukon jälkeen. ”Jos voitaisiin katsoa edes pari koulurataa.” Ja niin me katsoimme.

Aada Lätti ja Marocco, kuva Satu Pirinen

Helsinki Horse Show on onnistunut valloittamaan tuhansien suomalaisten hevosharrastajien ja ammattilaisten sydämen vuosi toisensa jälkeen. Oli osallistujan rooli mikä tahansa kilpailijasta katsojaan tai näytteilleasettajasta kukkatiimin jäseneen, kulminoituu yhteisesti jaettu halu olla osa tätä ilmiötä yhteen sanaan: yhteisöllisyyteen.

Olen saanut kunnian osallistua Horse Show’hun yli 15 vuoden aikana niin katsojana, kansliahenkilökuntana, vaikuttajana, groomina, kilpailijana kuin show-ohjelman esiintyjänä. Osallistumistapoja on mahdotonta arvottaa paremmuusjärjestykseen, sillä näistä jokainen on tarjonnut siinä hetkessä hevosurheilun parasta antia nuorelle amatööriratsastajalle.

Kiitollisuutta, kun olen lähestynyt kilpailuareenaa jäähallin sisäänkäyntiputkea pitkin hypätäkseni puhtaan radan 120 cm Medium Tour -luokassa. Sitä valtavaa ilon tunnetta, kun tallimme omistaja on kävellyt vierellä ja laittanut sanaakaan sanomatta soimaan puhelimestaan Cheekin Jippikayjein kohdan ”tulin voittamaan, en anna minkään seisoo tiellä”.

Ylpeyttä, kun kansliatiimimme on onnistunut hoitamaan koko viikon maaliin tyytyväisten ratsastajien kiitoksien kera upean Erjan johdattamana. Silloinkin, kun me nuoremmat olemme kaivanneet neuvoja ja vasta opetelleet työn ja työelämän saloja.

Riemua, kun olemme istuneet katsomossa ystävieni kanssa kannustamassa kansainvälisiä suosikkiratsukoitamme ja ystäviämme parhaisiin suorituksiinsa.

Ja sitä yhteisöllisyyttä. Joka ikisessä hetkessä. Enkä ole ajatuksieni kanssa yksin, sillä olemme monesti jutelleet ystävieni kanssa siitä, mikä tekee Horse Show’sta niin ainutlaatuisen tapahtuman vuosi toisensa jälkeen. Se, että me kaikki keräännymme viikoksi yhteen nauttimaan lajista, jota rakastamme. Me osallistujat olemme Horse Show’n sydän, roolista riippumatta.

Teksti Aada Lätti