Kysyimme Helsinki Horse Show’n tapahtumajohtaja Tom Gordinilta, miten koronaviruspandemia on vaikuttanut huipputapahtuman valmisteluihin.

1. Miten Helsinki Horse Show’n järjestelyt etenevät tänä ennenkuulumattomana keväänä?
”Yritämme edetä niin normaalisti kuin mahdollista, vaikka lähikuukaudet ovat haasteellisia, kaikille. Seuraamme totta kai mitä Suomessa ja Euroopassa tapahtuu ja kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n päätöksiä ja ohjeita. Kevään ja alkukesän isot kansainväliset kilpailut, kuten Nations Cupit ja Global Champions Tourin osakilpailut, on peruttu. Ratsastuksen ”Wimbledon”, Aachen, hakee kisalleen uutta, myöhäisempään ajankohtaa. Nähtäväksi jää onnistuuko se, ja monen muun järjestäjän hakemus.”


2. Miten lipunmyynti etenee? 
”Lipunmyynti on koko talven ollut noin 30 prosenttia edellä vuodentakaista ennätysvuotta. Toissa viikolla myynti hidastui, yksi viikko oli jopa kokonaan ilman myyntiä, mutta elpyi taas siitä. Lähikuukaudet näyttävät, miten tilanne vaikuttaa myyntiin. Onneksi meillä on usean vuoden ajan ollut käytössä vertailukelpoinen viikkoseuranta, jopa päiväseuranta, mikäli haluamme. Näemme reaaliajassa trendit ja muutokset, ja voimme reagoida nopeasti mahdollisiin muutoksiin. On kuitenkin todettava, ettei kenelläkään ole kokemusta tämänlaisista kriisiajoista ja niiden vaikutuksista kuluttajien käyttäytymiseen.”


3. Miten kansainvälinen ratsastajainliitto FEI on reagoinut?
”FEI on perustanut kriisityöryhmän, FEI Calendar Task Force, johon on kutsuttu laajalti eri alojen toimijoita, kuten kisajärjestäjiä, ratsastajia ja FEI:n asiantuntijoita. Työryhmä on koonnut yhteen kaikki mahdolliset tilanteeseen liittyvät kysymykset ja haasteet, ja etsii näihin ratkaisuja. Varmaa on, että kompromisseja on odotettavissa, ja ratkaisut saattavat olla ”vähiten huonoja mahdollisimman monelle”. Kävimme juuri pitkän puhelinkokouksen kansainvälisen kilpailujärjestäjien hallituksen jäsenten kanssa. Saimme ajankohtaista tietoa siitä, miten Task Force -työryhmän selvitykset etenevät. Tilanne vaikuttaa erittäin haastavalta, miltei mahdottomalta.”

”Lienee selvää, että urheilulle, ratsastus mukaan lukien, vuosi 2020 muistetaan historiassa ”annus horribilis”, hirveänä vuotena, kuten kuningatar Elisabeth aikoinaan kutsui vuotta 1992.”

Tom Gordin (vas.) ja FEI President Ingmar de Vos Helsinki Horse Show’ssa 2019


4. Oletko tiedustellut tunnelmia kansainvälisiltä ratsastajilta ja kisajärjestäjiltä? 
”Totta kai, kuten edellä kerroin. Jatkuvasti ja hyödyntäen kaikkia mahdollisia kontakteja, joita meillä on paljon. Kaikki ovat samaa mieltä annus horribilis -vuodesta, mutta toiveet, vaatimukset ja odotukset ovat erilaisia riippuen siitä, ketä he edustavat. Ratsastajat haluavat yksinkertaisesti mahdollisimman nopeasti takaisin kisakentille – tosin vasta kun on turvallista. Kisajärjestäjillä on erilaisia intressejä: peruuntuneet hakevat kompensaatiota, siirtämistä suunnittelevat haluavat oikeuden järjestää kisansa samaan aikaan jo etabloituneiden tapahtumien kanssa. Loppuvuoden järjestäjät eivät halua päällekkäisyyksiä kisojensa kanssa.”

5. Miten etätyöskentely on lähtenyt teillä sujumaan? 

”Hyvin, oikeastaan erittäin hyvin. Erityisesti videokokoukset ovat olleet tehokkaita. Meillä on säännölliset viikkokokoukset, joihin osallistuu kahdeksan avainhenkilön ryhmä. Kaikki ovat täsmällisesti paikalla, ja meillä on tiukat agendat ja tehokkaat kokoukset. Ehkä se on myös tulevaisuuden tapa ratkaista palaverisumat. Kustannustehokkaasti, ekologisesti ja ajallisesti tehokkaasti.”