Moninkertainen arvokilpailuratsastaja Emma Kanerva kilpaili vuonna 2018 ensimmäistä kertaa Helsinki Horse Show’ssa. Hänellä oli mukana lahjakas, juuri gp-tasolle noussut Dambacu NL. Ratsukko voitti omaksi ja kotiyleisön riemuksi sekä kouluratsastuksen Grand Prix’n että vapaaohjelman musiikilla. Seuraavana kesänä, 2019, ratsukolla oli tähtäimessään EM-kilpailut ja tänä vuonna Tokion olympialaiset. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, sillä ruuna loukkaantui samana talvena. 

Alkoi kuntoutus, ja viime lokakuussa Dambacu palasi kansainvälisille areenoille. Helmikuussa ratsukko rävähti taas otsikoihin. Loistavat tulokset Neumunsterin gp:ssa ja maailmancupissa osoittivat, että suomalaisratsukko on taas tuloskunnossa! Tulos 76,530 prosenttia maailmancupin vapaaohjelmassa kantoi 9. tilalle ja mc-pisteille.

Vaikka 13-vuotias ruuna on tauon jälkeen entistä paremmassa kunnossa, haasteena on saada kutsuja kansainvälisiin kisoihin. Pitkä kisatauko on laskenut rankingia.

– Olen viimeisen neljän kuukauden ajan ollut varasijalla moniin kisoihin. Olen treenannut hevosen aina kisavireeseen, jotta olisin lyhyellä varoajalla valmis lähtemään peruutuspaikan tullen kisoihin. Kun paikkaa ei ole tullut, olen taas palautellut hevosta. Se on ollut aika haastavaa, Kanerva kertoo.

Neumünsterin onnistumisen jälkeen tilanne toivottavasti helpottaa.
– Minulla on ainakin kutsu CDI Dortmundiin maaliskuun puolivälissä.

Aikaa keskittyä omaan uraan

Kanerva muutti Saksaan olympiavoittaja Hubertus Schmidtin valmennukseen valmistuttuaan Ypäjän Hevosopistolta hevosvalmentajaksi vuonna 2006. Myöhemmin hän suoritti myös saksalaisen ratsuttajatutkinnon. Lähes kymmenen Saksan vuoden jälkeen Kanerva suuntasi vuodeksi Englantiin ja palasi vuonna 2016 Saksaan. 

Viimeiset puolitoista vuotta Kanerva on ratsastanut Gert Saborowskin hevosia. Kotitalli, Reitstall Haddorf, sijaitsee Stadessa lähellä Hampuria.

– Olen ollut aikalailla kotona ja kisoissa ja päässyt keskittymään omiin hevosiin. On siitä kyllä ollut hyötyä. Pystyn paremmin keskittymään, ja palautuminen on erilaista. On vähän omaakin aikaa ja normaalia elämää. Olen käynyt koirani kanssa agility-kisoissa, aiemmin myös valmentamassa käynyt Kanerva nauraa.

Omia ratsastettavia on kahdeksan. Muutama nuorempi hevonen ja loput kahdeksan vuotta ja vanhempia. Kanerva ei lähde edes arvuuttelemaan sitä, kuinka monta nuorta hevosta hän on uransa aikana kouluttanut gp-tasolle. Dambacun rinnalla hänellä on mahdollisesti loppuvuodesta kansainväliselle gp-tasolle nouseva Marjo Vainikan kasvattama Mist of Titanium

– On kiva, että kokeneemmille hevosille on jälkikasvua. On kiva seurata niiden kehittymistä.                       

Mahdollisuus kilpailla Tokion olympialaisissa on mennyt, joten tavoitteet on asetettu siitä eteenpäin. Ensi talvena Kanerva tähtää Dambaculla maailmancupin osakilpailuihin, ja seuraavana kesänä EM-kisoihin. Kisaaminen Helsinki Horse Show’ssa on Kanervan mielestä mahdollista, jos hänellä on siihen sopiva gp-tason hevonen. Mahdollisesti Mist of Titanium? Sitä me kaikki kovasti toivomme!