Amos

Helsinki Horse Show Academy -ratsastaja Riina-Maria Rissanen on viettänyt talven treenatessa tavoitteellisesti kahta hevostaan. Uutena tuttavuutena Amos, joka saapui Riina-Marialle joulukuussa.

Uuden hevosen treenaaminen lähtee käyntiin huolellisesta pohjatyöstä ja perusasioiden läpiviemisestä. Lue alta Riina-Marian mietteitä treenaamisesta.

Mona

Talvi on perusratsastuksen kehittämisen kulta-aikaa. Välikaudella on mahdollista harjoitella tiiviimmin paitsi perusasioita, myös lisätä ohjelmaan esimerkiksi istuntaharjoituksia, joita ei välttämättä kilpailukauden aikana tule tehtyä. Olemme harjoitelleet valmentajani Robert Petterssonin kanssa valmennuksessa esimerkiksi jumppasarjan hyppämistä ilman käsiä, sekä hioneet perusratsastusta puomi- ja kavalettitehtävien avulla. Rataharjoittelu on jäänyt jonkin verran pienemmälle huomiolle; tämä siksi, että hevoseni Mona on sellainen sankari, että varsinkin lopputalvesta treenaaminen ylipäätään on jäänyt hieman katkonaiseksi, milloin kengän irtoamisen, milloin jonkun muun pienen telomisen takia. Tässä kohtaa minua itseäni auttaa se, että uusi hevonen Amos on edistynyt kohtuullisesti muutaman kuukauden jälkeen, ja joka päivä pääsee kuitenkin ratsastamaan. Amos on hyvin eri tyyppinen hevonen kuin Mona ja sen kanssa on vielä pitkä matka kuljettavana. Sekin on päässyt jo valmentajan silmän alle, ja tilanteen voisi varovaisesti kuvailla vaikuttavan lupaavalta. Molempien hevosten kanssa harjoittelun painopiste tulee edelleen olemaan perusratsastuksen ja laadun parantamisessa. Se voi kuulostaa tylsältä, mutta minulle se on kaikista mielenkiintoisin ja antoisin tapa harrastaa ratsastusta – yksinkertaisella harjoituksella ja monilla toistoilla voi oikein toteutettuna olla mahtava vaikutus hevoseen. Tämä työ valmistaa erityisen hyvin myös siihen, jos kilpailuradalla tapahtuukin jotain odottamatonta. Kaiken mennessä nappiin kisasuorituksen jälkeinen tunne lähentelee euforiaa. ”Tylsä”, huolellinen perustyöskentely on välttämätöntä matkalla kohti onnistumisia, joita toivon mukaan päästään tällä kaudella esittämään.

Videolla Amos ensimmäisessä valmennuksessaan. Samaa harjoitusta toistimme myös seuraavilla harjoituskerroilla sekä Amoksen että Monan kanssa, koska yleensä vasta toisella kerralla hevonen pystyy rennosti pääsemään ”tehtävän sisään”, ja ylittämään paitsi esteet paremmin niin myös itsensä ja ratsastajan odotukset.

Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa, jotta pysyt ajan tasalla Academy-ratsastajamme uran kehittymisestä.