Kansainvälinen esteratsastaja Anna-Julia Kontio nousi helmikuun alussa takaisin viiden tähden tasolle vuoden tauon jälkeen. Hän hyppäsi Bordeaux’n maailmancupin kisassa 150-tasolla uusilla hevosillaan Callas Ah Z ja Juan Le Loca-M. Kisan jälkeen kaikkien elämä muuttui koronapandemian vuoksi, niin myös Belgiassa kisa- ja valmennustallia avopuoliso Jens Vanderbergin kanssa pitävän Kontion.
”Olen nyt entistä iloisempi, että otin silloin riskin ja lähdin Bordeaux’hon. Ehdin tehdä paluun viiden tähden tasolle ja saada pikkumaistiaisia hevosista. Nyt tauon jälkeen ei tarvitse lähteä liikkeelle ihan nollista”, Belgiasta puhelimitse tavoitettu Kontio kertoo.
Korona-arki on pakottanut kilparatsastajat työskentelemään kotioloissa jo toista kuukautta. Kevätaurinko ja normaalisti tähän aikaan alkava ulkokausi saavat kaipuun kilpailuihin entistä vahvemmaksi. Lohtua tuo se, että kaikki ovat pysyneet terveinä, ja että sama tilanne vallitsee joka puolella.
”Koitamme tehdä arjesta hevosille mahdollisimman vaihtelevan nyt kun kisat ja ulkopuoliset treenit puuttuvat. Hevoset maastoilevat ja niitä juoksutetaan ja tarhataan, jotta emme työskentele niitä useita päiviä putkeen sileällä. Vielä hetki sitten maastossakaan ei vielä saanut ratsastaa.”
”Vanhemmilla hevosilla pidetään kroppa ja mieli vetreänä vaihtelevilla jumppatreeneillä ja notkistavilla, teknisillä harjoituksilla. Välillä hypätään isompaa, jotta niillä pysyy kisamoodi ja kunto yllä.”
Kontio pyrkii siihen, että kun lupa kisata tulee, hevoset olisivat kolmessa-neljässä viikossa valmiit radoille.
”Käydään muutamat rataharjoitukset ja pikkuisen nostetaan päivittäisen työskentelyn intensiteettiä”, hän suunnittelee.
Neljä kansainvälistä hevosta lähtökuopissa
Tallissa on tällä hetkellä 18 hevosta, joista neljä on alle 7-vuotiaita. Valmennuksessa on kolme suomalaista, jotka kuuluvat vahvasti tiimiin. Kontiolla on Callaksen ja Juanin lisäksi isompiin kisoihin lupaava 8-vuotias Mellow Kate Gate, jo 19-vuotias MM-ratsu Fardon, ja muutama 140-tason hevonen. ”Fardon on täydessä kisakunnossa. Se on viettänyt paljon aikaa laitumella, josta sitä ei tahdo saada kiinni.”
Liikkumis- ja kisakielto ovat vaikuttaneet erityisesti nuorten hevosten kehitykseen. Ne tarvitsevat runsaasti ratakokemusta, jota ei tällä hetkellä saa. Kontio odottaa, miten kansainvälisessä ratsastajainliitossa reagoidaan ensi vuonna nuorten hevosten ikäluokkien vaatimuksiin, kun hevoset ovat jääneet kehityksessä jälkeen.
Kisaamaan mahdollisimman pian
Kisoja odotellessa pariskunta tekee tallilla pitkää päivää. Kontio vastaa hevosten treenistä ja Vanderberg pyörittää yritystä. Siitoskausikin on kaikesta huolimatta juuri parhaimmillaan. ”Jens kulkee ympäri puhelin korvalla”, Kontio nauraa.
Hevoskauppa on täysin pysähtynyt, mutta hevosvideoita on jo kyselty. Kysyntää tulee Kontion mukaan olemaan heti kun kauppa aukeaa. Kontio panostaa kuitenkin hevostensa kanssa kansainvälisille radoille. Tavoitteena on kilpailla ensi talvena maailmancupin kisoja. Helsinki Horse Show on erityisenä mielessä. Kontio on menestynyt Helsingin maailmancupissa ja Grand Prix’ssa, ja kotikisa on hänelle tärkeä.
”Jos jotenkin päästäisiin kisojen kanssa liikkeelle, aluksi ilman yleisöä. Pitäisi päästä kisaamaan mahdollisimman pian, jotta yhtään kukaan on ensi syksynä valmis hyppäämään viiden tähden tasolla. Pelkkä kotiharjoittelu ei riitä valmistelemaan hevosia siihen.”
Positiivisia merkkejä on jo ilmassa. Italiassa ravit jatkuvat toukokuussa. Belgiassa avataan asteittain rajoituksia alkaen kouluista ja pienistä liikkeistä. Treenikeskukset saivat luvan avata ratansa viime viikolla.
”Siellä on varmasti kovat ryysis ensimmäisellä viikolla. Me emme siksi vielä halunneet mennä. Todella virkistävää päästä tekemään kisojen omaista treeniä.”
Viimeisimmät kommentit