Kurkistus HIHSin ratsastusluokkiin 2018

Mitä on esteratsastus?

Helsinki International Horse Show’ssa kilpaillaan esteratsastuksessa kansallisista 80 cm esteistä aina kansainvälisiin 160 cm esteisiin.

”Esteratsastus on kilpailumuoto, jossa ratsukon eli hevosen ja ratsastajan tehtävänä on ylittää kilpailuradalle asetetut esteet virhepisteittä annetun ajan puitteissa.

Kilpailumuotona esteratsastus on suosituin ratsastuksen lajeista. Siinä ratsukon yhteistyö punnitaan vaihtelevissa olosuhteissa radalla.

Ratsukon tehtävänä on ylittää kilpailuradalle asetetut esteet virhepisteittä mahdollisimman nopeasti, ja radalla testataan ratsastajan taitoa ja hevosen hyppykykyä , tottelevaisuutta, ketteryyttä ja nopeutta. Tulos määräytyy selkeästi virhepisteiden ja ajan perusteella.

Esterata voidaan rakentaa joko sisähalliin tai ulos hiekka- tai nurmikentälle. Rataan kuuluu kilpailuluokan vaikeusasteen mukaan 8-20 estettä, joista osa voi olla sarjaesteitä. Sarjaeste muodostuu kahdesta tai useammasta yksittäisesteestä, joiden välissä hevonen ottaa vain yhden tai kaksi laukka-askelta. Esteet on rakennettu siten, että ainakin niiden ylin osa on putoava. Ratojen suunnittelusta vastaa kilpailun ratamestari.” SRL

Seuraavaksi esittelemme esteratsastusluokkien sisällön tarkemmin.

 

Virhepisteet esteratsatuksessa

1 vp. Jokaiselta enimmäisajan ylittävältä alkaneelta neljältä sekunnilta. Uusinnassa jokaiselta alkavalta sekunnilta.

4 vp. Esteenosan pudottaminen.

4 vp. Ensimmäinen kieltäytyminen tai voltti.

Hylätään toisesta kieltäytymisestä tai voltista, kumoon ratsastamisesta tai ratsastajan satulasta suistumisesta. 

Kansalliset esteratsastusluokat

Pony Tour

Poniluokissa ratsastajat karsiutuvat Horse Show’n finaaleihin monista eri kilpailusta vuoden aikana. Paikkoja finaalissa on 15 poniratsukolle. Ratsastaja on ponilla ratsastaessaan poniratsastaja sen kalenterivuoden loppuun asti, jona hän täyttää 16 vuotta.

Poniratsukot kilpailevat Horse Show’ssa yhteensä kolme kertaa. Ensin keskiviikkona 110 cm esteillä kahdessa vaiheessa. Ilman virhepisteitä ensimmäisestä vaiheesta suoriutuneet jatkavat rataa suoraan toiseen vaiheeseen. Ne jotka, eivät ole suoriutuneet ensimmäisestä vaiheesta virheittä, joutuvat lopettamaan radan ennen toisen vaiheen alkua.

Torstaina jännittävässä poniratsukoiden finaalissa kilpaillaan 115 cm esteillä keskiviikon tapaan kahdessa vaiheessa. Luokan voittaja voittaa koko Pony Tourin.

Poniratsukot, jotka ovat suorittaneet perusradan ilman virhepisteitä, hyppäävät välittömästi uusintaradan perusratasuorituksen jälkeen. Ratsukko saa uuden lähtömerkin uusintasuoritusta varten. Lähtömerkin jälkeen ratsukolla on 45 sekuntia aikaa ylittää lähtölinja. Kilpailijat eivät saa poistua radalta perusradan ja uusintaradan välissä. Mikäli kukaan ratsukoista ei ole suorittanut perusrataa virhepisteittä, ratsukot sijoittuvat perusradan virhepisteiden ja ajan perusteella.

 

Amateur Tour

Amateur Tour on harraste-estekilpailijoiden sarja, jossa on neljä kategoriaa, 80, 90, 100 ja 110 cm.

Amateur Tour järjestetään yhteistyössä Team Eurohorsesin kanssa.

Amateur Tourin finaaliin on kaksi tietä; voittaa yksi kahdeksasta vuoden aikana järjestettävästä bonuskilpailusta tai lunastaa paikka Ypäjällä järjestettävissä Horse Show’n semifinaaleissa syyskuussa.

Keskiviikkona kilpailu suoritetaan kahdessa vaiheessa. Torstaina ratsukot, jotka ovat saavuttaneet perusradalla saman virhepistemäärän, sijoittuvat aikojen perusteella.

Keskiviikon ja torstain sijaluvut lasketaan yhteen ja jokaisesta kategoriasta paras hevos- sekä paras poniratsukko saavat paikan perjantain TOP 10 Finaaliin. TOP 10 Finaalipaikat saavat yllä olevien ratsukoiden lisäksi päivän 2. seuraavaksi paras hevos- ja paras poniratsukko kategoriasta riippumatta.

TOP 10 finaalissa perusradalla virhepisteettömän tuloksen saavuttaneet ratsukot jatkavat uusintaan perusradan jälkeen saatuaan uuden lähtömerkin. Tulos määräytyy uusinnan virhepisteiden ja ajan perusteella. Niiden ratsukoiden osalta, jotka eivät pääse uusintaan, sijoitus määräytyy perusradan virhepisteiden ja ajan perusteella Taitoarvostelu suoritetaan perusradalla. Taitoarvostelussa tuomarit tarkkailevat ratsukon tyyliä ja taitoja radalla. Lopullinen tulos määräytyy molempien vaiheiden virhepisteiden ja toisen vaiheen ajan perusteella.

Finaalissa jaetaan tittelit ”Amateur Tour Champion 2018”, ”Amateur Tour Pony Champion 2018” ja ”Amateur Tour Style Champion 2018”.

 

Nordic Junior Tour

Nordic Junior Tourilla kilpaillaan 120 – 125 cm korkuisilla esteillä. Paikkoja jaetaan monista eri kilpailussa vuoden aikana ja finaaleissa paikkoja on 35. Junior Tourilla kaikki ratsastajat ovat 14 – 18 -vuotiaita.

Junior Tourin finaalit alkavat torstaina 120 cm korkuisilla esteillä kahden vaiheen arvostelulla. Perjantaina  finaalit jatkuvat 12 cm korkuisilla esteillä arvosteluna aikaratsastus.

Lopullinen päätös Junior Tourin finaalille saadaan sunnuntaina kun ratsukot kamppailevat  Junior Tour & Lucky Winners Grand Prix Final -voitosta.

Siinä ratsukko saa uuden lähtömerkin uusintasuoritusta varten. Lähtömerkin jälkeen ratsukolla on 45 sekuntia aikaa ylittää lähtölinja. Kilpailijat eivät saa poistua radalta perusradan ja uusintaradan välissä. Mikäli kukaan ratsukoista ei ole suorittanut perusrataa virhepisteittä, ratsukot sijoittuvat perusradan virhepisteiden ja ajan perusteella.

 

Lucky Winners

Lucky Winners -luokassa on paikkoja 20 ratsukolle. Lucky Winners finaalit alkavat keskiviikkona 120 cm korkuisilla esteillä kahden vaiheen arvostelulla. Ilman virhepisteitä ensimmäisestä vaiheesta suoriutuneet jatkavat rataa suoraan toiseen vaiheeseen. Ne jotka, eivät ole suoriutuneet ensimmäisestä vaiheesta virheittä, joutuvat lopettamaan radan ennen toisen vaiheen alkua.

Torstaina finaalit jatkuvat 120 cm korkuisilla esteillä. Siinä ratsukko saa uuden lähtömerkin uusintasuoritusta varten. Lähtömerkin jälkeen ratsukolla on 45 sekuntia aikaa ylittää lähtölinja. Kilpailijat eivät saa poistua radalta perusradan ja uusintaradan välissä. Mikäli kukaan ratsukoista ei ole suorittanut perusrataa virhepisteittä, ratsukot sijoittuvat perusradan virhepisteiden ja ajan perusteella.

 

Black Horse Nuoret 4, 5, 6 ja 7.v hevoset

Nuorten hevosten luokissa kilpailee 4.5, 6 ja 7.v tulevaisuuden tähtihevosia. Tässä luokassa nähdään kaikista ikäluokista 10 parasta hevosta.

Ensimmäisessä osakilpailussa keskiviikkona hevoset pääsevät tutustumaan uuteen ympäristöön, ja rata hypätään esteillä kahdessa vaiheessa. Kaikki pääsevät toiseen vaiheeseen.  

Toisessa osakilpailussa torstaina on ”clear round ” -arvostelu, jonka lisäksi tuomarien ”sisäinen arvio” hevosesta. Eli ilman virhepisteitä radan suorittaneet palkitaan. Kommentteja ei kerrota suurelle yleisölle, mutta hevosia arvioidaan finaalia varten.

Finaalissa ammattiratsastajat ratsastavat ja hyppäävät nuorilla hevosilla arvioiden näiden taitoja. Jokaisesta ikäluokasta valitaan ”vuoden paras hevonen” ja loppuhuipentumana kärkinelikosta valitaan kokonaisuudessaan paras nuori hevonen “Talent of The Year”  ikäluokkaan katsomatta.

Kansainväliset esteratsastusluokat

International Finnish Open

International Finnish Open -luokassa kilpaillaan 135 – 140 cm korkuisilla esteillä. Luokassa on paikkoja 25 ratsukolle. International Finnish Open paikkoja jaetaan koko vuoden ajan eri kilpailuista. Ulkomaalaisia ratsukoita luokkaan pääsee 10 kpl (Kutsutaan Pohjoismaista, Baltian maista ja Venäjältä).

International Finnish Open finaalit alkavat torstaina 135 cm korkuisilla esteillä kahden vaiheen arvostelulla. Perjantaina finaalit jatkuvat 140 cm korkuisilla esteillä arvosteluna aikaratsastus.

Lopullinen päätös International Finnish Openin finaalille saadaan sunnuntaina kun ratsukot kamppailevat koko Finnish Openin voitosta Finnish Open Finaalissa. Ratsukot, jotka ovat suorittaneet perusradan ilman virhepisteitä, hyppäävät välittömästi uusintaradan perusratasuorituksen jälkeen. Ratsukko saa uuden lähtömerkin uusintasuoritusta varten. Lähtömerkin jälkeen ratsukolla on 45 sekuntia aikaa ylittää lähtölinja. Kilpailijat eivät saa poistua radalta perusradan ja uusintaradan välissä. Mikäli kukaan ratsukoista ei ole suorittanut perusrataa virhepisteittä, ratsukot sijoittuvat perusradan virhepisteiden ja ajan perusteella.

 

International  Welcome 140 cm Presented by Stopteltat

Ratsastetaan 140 cm korkuisilla esteillä kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa on 7-9 estettä ja kaikki jotka suorittavat esteet virhepisteittä, jatkavat rataa suoraan toiseen vaiheeseen. Voittaja on ratsukko, jolla on nopein virheetön aika.

 

International 150 cm Presented by Fortum HorsePower

Aikaratsastusluokka 150 cm korkuisilla esteillä. Pudotuksista tulee rangaistussekuntteja yhteensä 3-4 sekuntia / pudotus. Luokan voittaa parhaan ajan suorittanut ratsukko.  

 

International Speed 140 cm Presented by Länsiväylä

Aikaratsastusluokka 140 cm esteillä. Virheet muutetaan lopputuloksessa sekunneiksi ja nopein virheettömän radan suorittanut ratsukko voittaa.

 

International Legendat radalla

Kansainväliset starat kohtaavat kotimaiset ”legendat”. Hauska – hillitön – huikea kohtaaminen.

 

Land Rover Helsinki Grand Prix 160 cm

Perusradalla n. 12-14 estettä. Kaikki virheettömän suorituksen tehneet osallistuvat uusintaan, joka ratsastetaan uudella radalla kun kaikki ovat suoriutuneet perusradasta. Uusinnan nopein virheetön suoritus voittaa luokan.

Ratsastaja voi osallistua tähän luokkaan vain sellaisella hevosella, jolla hän on ratsastanut hyväksytyn radan vähintään yhdessä luokassa aiemmin viikonloppuna.

 

International 140 cm pistemetsästys Presented by PricewaterhouseCoopers

Tämä luokka nähdään ensimmäistä kertaa Horse Show’ssa. Radalla on noin 10 estettä ja ratsastaja päättää itse missä järjestyksessä ylittää esteet. Pudotuksista tulee rangaistussekunteja. Luokan voittaa parhaan ajan suorittanut ratsukko.

 

International ”Helsinki Classics” 150 cm

Aikaratsastusluokka 150 cm korkuisilla esteillä. Pudotuksista tulee rangaistussekunteja yhteensä 3-4 sekuntia / pudotus. Luokan voittaa parhaan ajan suorittanut ratsukko.

 

International Speed Final 140 cm  

Aikaratsastushevosten finaali 140 cm korkuisilla esteillä. Pudotuksista tulee rangaistussekunteja yhteensä 3-4 sekuntia / pudotus. Luokan voittaa parhaan ajan suorittanut ratsukko. Tässä luokassa kilpailevat kansainvälisten ratsastajien kakkoshevoset, jotka eivät osallistu kuitenkaan seuraavaan 145 cm finaaliin.

 

International Final 145 cm presented by Yliopistollinen eläinsairaala

Aikaratsastushevosten finaali 145 cm korkuisilla esteillä. Pudotuksista tulee rangaistussekunteja yhteensä 3-4 sekuntia / pudotus. Luokan voittaa parhaan ajan suorittanut ratsukko. Tässä luokassa kilpailevat kansainvälisten ratsastajien kakkoshevoset, jotka eivät osallistuneet kuitenkaan aiempaan 140 cm finaaliin.

Longines FEI Jumping World Cup™ 165 cm

Helsinki Horse Show’n loppuhuipentuma! Maailman parhaat ratsastajat kilpailevat 186 000 € rahasumman voitosta ja maailmancup ranking -pisteistä. Perusradalla suoritetaan 12-14 esteen rata 165 cm esteillä. Kaikki virheettömän suorituksen tehneet saavat paikan uusintaan. Uusinnassa ratsastetaan uudella radalla aikaa vastaan. Luokan voittaa nopein virheetön suoritus.

Ratsukot, jotka ottavat osaa tähän luokkaan ovat suorittaneet hyväksytyn tuloksen vähintään kerran aiemmin viikonlopun aikana.

Kansainväliset kouluratsastusluokat

 

LähiTapiola Small Tour

Kotimaisessa LähiTapiola Small Tourissa kilpaillaan Intermediaire 1 ja Intermediaire kür- tasolla, joissa vaaaditaan hevoselta jo erittäin vaativia liikkeitä ja lihasvoimaa. Liikkeitä ovat mm. laukkapiruetit, laukanvaihdot ja muut paljon harjoitusta vaatineet liikkeet.

Vuoden aikana järjestetään 5 osakilpailua, mutta vain 3 parasta tulosta lasketaan loppupisteisiin. Kaikkiin kilpailuihin ei ole siis välttämätöntä osallistua. Sarja on avoin kaikille, joilta luonnistuu luokissa vaadittavat liikkeet.

Helsinki Horse Show’n Small Tour finaaliin tiensä ratastaneet LähiTapiola Small Tourin viisi parasta ratsukkoa. 

Kouluratsastuksen Grand Prix

Grand Prix -luokissa ratsukko esittää kouluratsastuksen vaikeimpia liikkeitä, jotka vaativat hevoselta hyvää tasapainoa ja lihasvoimaa. Kaikki ratsukot ratsastavat saman ohjelman ja ohjelma sisältää erilaisia liikkeitä käynnissä, ravissa ja laukassa.

 

Grand Prix Kür – Vapaavalintainen ohjelma musiikin säestyksellä

Kür on kouluratsastusluokka, jossa ratsastaja suunnittelee itse ohjelman ja sovittaa sen valitsemaansa musiikkiin. Suoritukseen pitää sisältyä ohjelmassa kulloinkin vaaditut pakolliset liikkeet. Suorituksesta annetaan sekä tekniset että taiteelliset pisteet hieman taitoluistelun tapaan. Tekninen arvosana määräytyy ainoastaan suoritetun pakollisen liikkeen teknisen suorituksen laadusta. Hevosen tahti, eteenpäinpyrkimys ja joustavuus, hevosen ja ratsastajan sopusointu ja yhteistyö, koreografia, vaikeusaste ja hallittu riskinotto sekä musiikki ja sen tulkinta vaikuttavat taiteellisiin pisteisiin. Vastustelu, tottelemattomuus ja muut häiriöt vaikuttavat negatiivisesti koreografiasta ja esittämisestä annettuihin arvosanoihin.  

 

International Dressage Knock-Out Presented by Kultajousi

Leikkimielinen kouluratsastuksen kaksintaistelu. Radalla on kaksi ratsukkoa, jotka tekevät samanaikaisesti ennaltamäärätyt liikkeet peilikuvana. Voittaja selviää yleisöäänestyksellä ja tuomareiden arvioinneilla. Pareja on neljä, joiden joukosta karsiutuu voittajat niin pitkään, että lopulta jäljellä on kaksi parasta ratsukkoa kilpailemassa koko luokan voitosta.