Ajankohtaista

HIHStory - Lama-aika

15.08.2017

Mielenkiintoinen HIHStory jatkuu. Horse Show kehittyi ja kasvoi kaikilla sektoreilla aina 90-luvun lamaan asti. Tapahtuma sai aina uusia nimekkäitä ratsastajia, budjetti paisui, palkintorahat kasvoivat ja yleisömäärät nousivat. Elettiin todellisessa nousuhuumassa, kuten Suomessa muutenkin.

Lama iski Horse Show’hun viiveellä. Vuodet 1992-94 olivat vaikeimmat, kun pahin tilanne oli valtakunnallisesti aiemmin. Kaiken järjen mukaan kilpailun olisi pitänyt kaatua, perustuihan sen 80-luvun huikeaan nousukauteen. Näin ei kuitenkaan käynyt, eikä lama näkynyt toiminnasta ulospäin. Kaikesta kurjuudesta huolimatta tämä yksi juhlaviikonloppu pystyttiin säilyttämään muuten harmaassa arjessa.

Ainoa, missä lama näkyi, oli expo. Vuonna 1992 expolaisia oli paljon normaalia vähemmän ja se näkyi tyhjyytenä hallissa. Seuraavana vuonna tilanne ratkaistiin luopumalla vuonna 1990 laajennetuista tiloista.

Laman jälkikausi oli valmistautumista vuoden 1998 maailmancupin finaaliin. 


Kuva kirjan 20 Years of Helsinki International Horse Show aukeamasta

1980-luvun hevonen on Monday Morning

11.08.2017

1980-luvun Vuosikymmenen hevonen -äänestyksessä Facebookissa voittajaksi äänestettiin Monday Morning, joka sai 50 % kaikista annetuista äänistä.

Monday Morning oli 70 - 80-luvun yksi Suomen menestyneimmistä estehevosista. Sillä kilpailivat Tom Gordin ja Christopher Wegelius, joka osallistui Monday Morningilla myös vuoden 1980 Moskovan olympialaisiin, toistaiseksi viimeisenä suomalaisratsukkona olympialaisen estekilpailussa. Wegelius ja Monday Morning menestyivät myös Aachenissa ennen Moskovan olympialaisia. Kahden Suomen mestaruuden lisäksi Monday Morningilla ratsastettiin muun muassa SM-hopeaa vuosina 1977, 1978, 1984 ja 1987 sekä Finnderbyn ja Turun Maljan voitot.

Monday Morning esitellään Horse Show'n Suomi 100 Show'n yhteydessä lauantain Kansainvälisessä Iltanäytöksessä.


Monday Morning ja Christopher Wegelius. Kuva © "Vuosisata Ratsain" (Lauri Jalkanen & Anne Saarinen)

Salo Summer Show'n bonuspaikat

11.08.2017

Salo Summer Show'sta paikan Helsinki Horse Show'n finaaleihin sai seuraavat ratsukot

Amateur Tour 100 cm
Julianna Korjus / Cinderella

Amateur Tour 110 cm
Tiia Koskimies / Wyra

Pony Tour
Kaisla Kivistö / Jingelbel van de Delthoeve

Nuoret hevoset 5 v.
Linda Metsämäki / Chucky

Lucky Winners
Jasmin Kallio / True Love

Junior Tour
Saara Kauppi / Everest

Finnish Open
Ida Lindblom / Dalmerette
Okko Pöllänen / Dermalogica Pure Power

Onnittelut!

1980 -luvun Vuosikymmenen Hevonen -äänestys

08.08.2017

Horse Show'n yleisöäänestys vuosikymmenten hevosista jatkuu Facebookissa. 1970-luvun hevoseksi valittiin Heli ja nyt on vuorossa 80-luku. 

Yleisöllä on mahdollisuus äänestää kuukausittain jokaisen vuosikymmenen hevosta. Asiantuntijaraati on seulonut kolme nimettyä ehdokasta jokaiselle vuosikymmenelle. Lisäksi on mahdollisuus äänestää "Mustaa Hevosta", joka voi olla mikä tahansa nimekäs tai tärkeä hevonen samalta vuosikymmeneltä.

Lokakuussa päätetään sarja Vuosisadan hevonen -äänestyksellä. Kaikki vuosikymmenten voittajahevoset esitetään Horse Show’n Suomi 100 -show’ssa lauantaina 21.10.

ÄÄNESTÄ 1980-LUVUN HEVOSTA – VOITA LIPUT HORSE SHOW’HUN

Vuosikymmen oli Suomessa suurten  muutosten aikaa. Siirryttiin "Kekkosen ajalta Koiviston aikaan", jolloin mm parlementarismin vahvistuminen alkoi. Toisaalta Neuvostoliitto oli edelleen voimissaan ja pieni Suomi sen kyljessä.

Ratsastusurheilussa elettiin kansainvälistymisen vuosikymmentä ja suomalaiset suuntasivat yhä useammin kisamatkansa Manner-Eurooppaan. Vuoskymmenen huipentuma oli kokonaisen koulujoukkueen lähettäminen Soulin olympiaksioihin, josta tuliaisina loistava 6. sija.

Vuosikymmenen Hevonen -ehdokkaat 

1. Monday Morning. 1970 syntynyt irlantilainen ruuna. Oli 70 - 80-luvun yksi Suomen menestyneimmistä estehevosista. Sillä kilpailivat Tom Gordin ja Christopher Wegelius, joka osallistui Monday Morningilla myös vuoden 1980 Moskovan olympialaisiin, toistaiseksi viimeisenä suomalaisratsukkona olympialaisen estekilpailussa. Wegelius ja Monday Morning menestyivät myös Aachenissa ennen Moskovan olympialaisia. Kahden Suomen mestaruuden lisäksi Monday Morningilla ratsastettiin muun muassa SM-hopeaa vuosina 1977, 1978, 1984 ja 1987 sekä Finnderbyn ja Turun Maljan voitot.

2. Piccolo. 1969 syntynyt ruotsalainen puoliveriruuna. Legendaarisen Kyra Kyrklundin ensimmäinen olympiaratsu Moskovan olympialaisissa (sijoitus 5.). Kouluratsastuksen suomenmestari vuosina 1976-1978.

3. King Size. 1970 syntynyt irlantilainen puoliveriruuna. Kilpaili Kristian Maunulan alla esteratsastuksessa menestyksekkäästi. Osallistui 1980 "olympialaisten varjokisoihin" Rotterdamissa, jossa sijoittui vaikealla radalla hienosti 15. Kotimaan menestyksiä ovat mm Oulun Pokaalin voitto, SM-hopeaa 1985 ja esteratsastuksen Suomen Mestaruus 1986.

4. Soulin koulujoukkue. Suomi lähetti 1988 kokonaisen koulujoukkueen Soulin olympialaisiin. Joukkue sijoittui erinomaisesti kuudenneksi, kautta aikojen paras arvokisamenestys Suomen joukkueelta. Poikkeuksellisesti kokonainen joukkue "vuosikymmenen hevonen"-ehdokkaana. Joukkueessa ratsastivat Kyra Kyrklund - Matador, Tutu Sohlberg - Pakistan, Jenny Eriksson - GWS My Way ja Maarit Raisko - Nør

5. Pohjola Metropolitan. 1978 syntynyt KWPN ruuna. Voittivat ratsastajansa Kati Hurmeen (nyk. Hurme-Leikkosen) kanssa vuonna 1988 nuorten ratsastajien Euroopan mestaruuden Chaudfontainessa, Belgiassa. Kautta aikojen ensimmäinen arvokisakultamitali Suomelle, kunnes Elmo Jankari voitti kenttäratsastuksessa nuorten ratsastajien EM-kultaa vuonna 2013.

6. "Musta Hevonen". Äänestä omaa ehdokastasi.

Äänestysaikaa on 10.8.2017 asti, jonka jälkeen seuraa 1990-luvun äänestys. Vastanneiden kesken arvotaan 2 lippua lauantain 21.10. Kansainväliseen Iltanäytökseen ja Suomi 100 Show’hun.


Monday Morning ja Christopher Wegelius. Kuva © "Vuosisata Ratsain" (Lauri Jalkanen & Anne Saarinen)


Piccolo ja Kyra Kyrklund. Kuva © Olli Pesonius


King Size ja Kristian Maunula. Kuva © Kari Kaipainen


Soulin olympialaisten koulujoukkue. Kuva © Jutta Koivula


Pohjola Metropolitan ja Kati Hurme. Kuva © Horse Show'n arkisto

1970-luvun hevonen on Heli

02.08.2017

1970-luvun Vuosikymmenen hevonen -äänestyksessä Facebookissa voittajaksi äänestettiin Heli, joka sai 40 % kaikista annetuista äänistä.

Heli oli Veikko Heikkilän menestyvä suomenhevosruuna. Voitti Suomenhevosten estemestaruuden vuosina 1973 - 1975. Erityisesti aikaratsastusluokissa ratsukko oli useimmille lämminverisille lyömätön kombinaatio.

Heli esitellään Horse Show'n Suomi 100 Show'n yhteydessä lauantain Kansainvälisessä Iltanäytöksessä.


Rahanarvoisia neuvoja ja kaksi Horse Show -lippua

01.08.2017

Olipa kyseessä hevosurheilu tai varainhoito, niin virheetön suoritus on aina monen tekijän summa. Siksi me Elitellä emme keskity yksittäisten sijoitustuotteiden myymiseen vaan perehdymme huolella elämäntilanteeseesi ja tulevaisuuden tavoitteisiisi. Teemme kokonaisvaltaisen suunnitelman varallisuutesi kasvattamiseksi, säilyttämiseksi ja siirtämiseksi jälkipolville tahtosi mukaan. Selvitämme myös, miten verotus vaikuttaa sijoituksiisi, teemme mahdolliset tarvittavat perhe- ja perintöoikeudelliset asiakirjat ja autamme varautumaan riskeihin tavoitteidesi pohjalta.

Varaa aika maksuttomaan tapaamiseen Eliten pankkiirin kanssa - saat rahanarvoisia neuvoja ja kaksi lippua Horse Show'n sunnuntain 22.10. Maailmancup päänäytökseen (arvo 173 €)

Elite Varainhoito Oyj palvelee asiakkaitaan valtakunnallisesti 13 paikkakunnalla. 


1970 -luvun Vuosikymmenen Hevonen -äänestys

14.07.2017

Horse Show'n yleisöäänestys vuosikymmenten hevosista jatkuu Facebookissa. 1960-luvun hevoseksi valittiin Duell ja nyt on vuorossa 70-luku. 

Yleisöllä on mahdollisuus äänestää kuukausittain jokaisen vuosikymmenen hevosta. Asiantuntijaraati on seulonut kolme nimettyä ehdokasta jokaiselle vuosikymmenelle. Lisäksi on mahdollisuus äänestää "Mustaa Hevosta", joka voi olla mikä tahansa nimekäs tai tärkeä hevonen samalta vuosikymmeneltä.

Lokakuussa päätetään sarja Vuosisadan hevonen -äänestyksellä. Kaikki vuosikymmenten voittajahevoset esitetään Horse Show’n Suomi 100 -show’ssa lauantaina 21.10.

ÄÄNESTÄ 1970-LUVUN HEVOSTA – VOITA LIPUT HORSE SHOW’HUN

Vauhdikkaan 60-luvun jälkeen -70-luku tuntui pysähtyneisyyden vuosikymmeneltä, maailmassa ja Suomessa. Kekkonen, stalinismi ja "suomettuminen" olivat voimissaan kotimaassamme.

Ratsastusurheilun kasvu yhä suositumman "siviiliratsastuksen" vetämänä sai vauhtia.

Suomi palasi kansainvälisille kilpakentille, nyt entistä voimakkaammalla ja nuorekkaalla esiinmarssilla. Kaksi aikakautemme taitavimmat ja valovoimaisimmat ratsastajat, Kyra Kyrklund ja Christopher Wegelius tekivät läpimurtonsa.

Vuosikymmenen Hevonen -ehdokkaat 

1. No Girls. 1962 syntynyt Englannin täysveritamma. Voitti  Christopher Wegeliuksen alla esteratsastuksen Suomen-mestaruuden vuosina 1971 ja 1973, Turun Maljan vuosina 1972 ja 1973, sekä Finnderbyn 1973. Oli Wegeliuksen kanssa lähes voittamaton -70-luvun alkuvuosina.

2. Trigger Hill. 1966 syntynyt puoliveriruuna.Voitti esteratsastuksen Suomen-mestaruuden ja Turun Maljan vuonna 1977.Christopher Wegeliuksen kansainvälisen uran ensimmäinen tähti. Göteborgin ja Pariisin GP-menestys huipensi ratsukon uraa.

3. Duell. (Huom! Eri hevonen kuin -60 luvun äänestyksessä) 1969 syntynyt Hannover-ruuna.Duell oli persoonallinen, järkevä ja kokenut hevonen.Menestyi Christopher Wegeliuksella upeasti 1979 ja 1980. Hienon uran katkaisi eläinlääkärin hoitovirheen aiheuttama uran ennenaikainen päättyminen Moskovan olympiakisojen kynnyksellä.

4. Ben Hur. 1962 syntynyt puoliveriruuna.Voitti kouluratsastuksen Suomen-mestaruuden vuosina 1971 ja 1973-1975 sekä esteratsastuksen Suomen-mestaruuden vuonna 1972.Ben Hur oli Silja Pursiaisen alla yksi vuosikymmenen menestyneimpiä kouluhevosia. Menestyi myös estehevosena.

5. Nowator. 1960 syntynyt Englantilainen täysveriruuna. Voitti Kristian Maunulan alla esteratsastuksen Suomen-mestaruuden ja Turun Maljan vuonna 1970.

6. Heli.1959 syntynyt Veikko Heikkilän menestyvä suomenhevosruuna.Voitti Suomenhevosten estemestaruuden vuosina 1973 - 1975. Erityisesti aikaratsastusluokissa ratsukko oli useimmille lämminverisille lyömätön kombinaatio.

7. "Musta Hevonen". Äänestä omaa ehdokastasi.

Äänestysaikaa on 31.7.2017 asti, jonka jälkeen seuraa 1980-luvun äänestys.Vastanneiden kesken arvotaan 2 lippua lauantain 21.10. Kansainväliseen Iltanäytökseen ja Suomi 100 Show’hun.


Duell ja Christopher Wegelius. Kuva © "Vuosisata Ratsain" (Lauri Jalkanen & Anne Saarinen)

Savonlinna XXV OperaGames bonuspaikat

11.07.2017

Savonlinna XXV OperaGames -kilpailuiden Horse Show'n bonusluokkien voittajat ovat selvillä. Tiensä Horse Show'n finaaleihin Helsingin Jäähallille ratsastivat seuraavat ratsukot

Lucky Winners 
Nita Raiskio / Dolanda

Finnish Open 
Susanna Granroth / Baccara

Junior Tour 
Reetta Sundberg / Carinja


Granroth ja Baccara. Kuva © Vilma Hasu

Onnittelut kaikille!

HIHStory - Mahtavat vapaaehtoiset

07.07.2017

Vapaaehtoisia oli ensimmäisenä vuonna noin 250, ja lukumäärä nousi suhteellisen nopeasti 350-400. Horse Show on nykyään yksi suurimmista vapaaehtoisorganisaatioista maailmancup-kilpailuiden keskuudessa. Suuri määrä johtuu siitä, että tapahtumassa on periaatteessa tuplamiehitys.  Vapaaehtoiset toimivat puolet ajasta hankkeen eteen ja voivat toisen puolen seurata tapahtumaa.


Toimihenkilöitä Messukeskuksen ajoilta. 

Horse Show’ssa on yhä vapaaehtoisten riveissä henkilöitä, jotka ovat olleet vuosittain mukana jo heti ensimmäisestä Horse Show’sta lähtien. Heistä yksi on Reija Liusvaara, oikea Horse Show’n supernainen. Reija toimii toimihenkilöiden ”äitinä” eli hän vastaa siitä, että monisatapäinen toimihenkilöryhmä on koossa, informoituna, varusteissa ja kylläisinä.

Haluan joka kerta, että onnistun hommissa, ja että itselläni on hyvä olo siitä, mitä olen tehnyt. Haluan, että kaikilla on hyvä mieli 
- Reija Liusvaara


Reija Liusvaara, olympiavoittaja Pierre Durand ja lehdistöpäällikkönä toiminut Maija Koski. 

Kuvat kirjasta Helsinki International Horse Show - Muistoja Vuosien Varrelta

1960-luvun hevonen on Duell

04.07.2017

1960-luvun Vuosikymmenen hevonen -äänestyksessä Facebookissa voittajaksi äänestettiin Duell. Äänestys oli todella tiukka ja Duell voitti lopulta 41 prosentilla äänistä.

Duell voitti Märtha Roseniuksen kanssa esteratsastuksen Suomen-mestaruuden vuosina 1966 ja 1968. Hevonen oli monen mielestä yksi -60-luvun parhaista, ellei paras suomalainen estehevonen.

Duell esitellään Horse Show'n Suomi 100 Show'n yhteydessä lauantain Kansainvälisessä Iltanäytöksessä.


Duell ja Märtha Rosenius. Kuva © "Vuosisata Ratsain" (Lauri Jalkanen & Anne Saarinen)