Ajankohtaista

1970 -luvun Vuosikymmenen Hevonen -äänestys

14.07.2017

Horse Show'n yleisöäänestys vuosikymmenten hevosista jatkuu Facebookissa. 1960-luvun hevoseksi valittiin Duell ja nyt on vuorossa 70-luku. 

Yleisöllä on mahdollisuus äänestää kuukausittain jokaisen vuosikymmenen hevosta. Asiantuntijaraati on seulonut kolme nimettyä ehdokasta jokaiselle vuosikymmenelle. Lisäksi on mahdollisuus äänestää "Mustaa Hevosta", joka voi olla mikä tahansa nimekäs tai tärkeä hevonen samalta vuosikymmeneltä.

Lokakuussa päätetään sarja Vuosisadan hevonen -äänestyksellä. Kaikki vuosikymmenten voittajahevoset esitetään Horse Show’n Suomi 100 -show’ssa lauantaina 21.10.

ÄÄNESTÄ 1970-LUVUN HEVOSTA – VOITA LIPUT HORSE SHOW’HUN

Vauhdikkaan 60-luvun jälkeen -70-luku tuntui pysähtyneisyyden vuosikymmeneltä, maailmassa ja Suomessa. Kekkonen, stalinismi ja "suomettuminen" olivat voimissaan kotimaassamme.

Ratsastusurheilun kasvu yhä suositumman "siviiliratsastuksen" vetämänä sai vauhtia.

Suomi palasi kansainvälisille kilpakentille, nyt entistä voimakkaammalla ja nuorekkaalla esiinmarssilla. Kaksi aikakautemme taitavimmat ja valovoimaisimmat ratsastajat, Kyra Kyrklund ja Christopher Wegelius tekivät läpimurtonsa.

Vuosikymmenen Hevonen -ehdokkaat 

1. No Girls. 1962 syntynyt Englannin täysveritamma. Voitti  Christopher Wegeliuksen alla esteratsastuksen Suomen-mestaruuden vuosina 1971 ja 1973, Turun Maljan vuosina 1972 ja 1973, sekä Finnderbyn 1973. Oli Wegeliuksen kanssa lähes voittamaton -70-luvun alkuvuosina.

2. Trigger Hill. 1966 syntynyt puoliveriruuna.Voitti esteratsastuksen Suomen-mestaruuden ja Turun Maljan vuonna 1977.Christopher Wegeliuksen kansainvälisen uran ensimmäinen tähti. Göteborgin ja Pariisin GP-menestys huipensi ratsukon uraa.

3. Duell. (Huom! Eri hevonen kuin -60 luvun äänestyksessä) 1969 syntynyt Hannover-ruuna.Duell oli persoonallinen, järkevä ja kokenut hevonen.Menestyi Christopher Wegeliuksella upeasti 1979 ja 1980. Hienon uran katkaisi eläinlääkärin hoitovirheen aiheuttama uran ennenaikainen päättyminen Moskovan olympiakisojen kynnyksellä.

4. Ben Hur. 1962 syntynyt puoliveriruuna.Voitti kouluratsastuksen Suomen-mestaruuden vuosina 1971 ja 1973-1975 sekä esteratsastuksen Suomen-mestaruuden vuonna 1972.Ben Hur oli Silja Pursiaisen alla yksi vuosikymmenen menestyneimpiä kouluhevosia. Menestyi myös estehevosena.

5. Nowator. 1960 syntynyt Englantilainen täysveriruuna. Voitti Kristian Maunulan alla esteratsastuksen Suomen-mestaruuden ja Turun Maljan vuonna 1970.

6. Heli.1959 syntynyt Veikko Heikkilän menestyvä suomenhevosruuna.Voitti Suomenhevosten estemestaruuden vuosina 1973 - 1975. Erityisesti aikaratsastusluokissa ratsukko oli useimmille lämminverisille lyömätön kombinaatio.

7. "Musta Hevonen". Äänestä omaa ehdokastasi.

Äänestysaikaa on 31.7.2017 asti, jonka jälkeen seuraa 1980-luvun äänestys.Vastanneiden kesken arvotaan 2 lippua lauantain 21.10. Kansainväliseen Iltanäytökseen ja Suomi 100 Show’hun.


Duell ja Christopher Wegelius. Kuva © "Vuosisata Ratsain" (Lauri Jalkanen & Anne Saarinen)

Savonlinna XXV OperaGames bonuspaikat

11.07.2017

Savonlinna XXV OperaGames -kilpailuiden Horse Show'n bonusluokkien voittajat ovat selvillä. Tiensä Horse Show'n finaaleihin Helsingin Jäähallille ratsastivat seuraavat ratsukot

Lucky Winners 
Nita Raiskio / Dolanda

Finnish Open 
Susanna Granroth / Baccara

Junior Tour 
Reetta Sundberg / Carinja


Granroth ja Baccara. Kuva © Vilma Hasu

Onnittelut kaikille!

HIHStory - Mahtavat vapaaehtoiset

07.07.2017

Vapaaehtoisia oli ensimmäisenä vuonna noin 250, ja lukumäärä nousi suhteellisen nopeasti 350-400. Horse Show on nykyään yksi suurimmista vapaaehtoisorganisaatioista maailmancup-kilpailuiden keskuudessa. Suuri määrä johtuu siitä, että tapahtumassa on periaatteessa tuplamiehitys.  Vapaaehtoiset toimivat puolet ajasta hankkeen eteen ja voivat toisen puolen seurata tapahtumaa.


Toimihenkilöitä Messukeskuksen ajoilta. 

Horse Show’ssa on yhä vapaaehtoisten riveissä henkilöitä, jotka ovat olleet vuosittain mukana jo heti ensimmäisestä Horse Show’sta lähtien. Heistä yksi on Reija Liusvaara, oikea Horse Show’n supernainen. Reija toimii toimihenkilöiden ”äitinä” eli hän vastaa siitä, että monisatapäinen toimihenkilöryhmä on koossa, informoituna, varusteissa ja kylläisinä.

Haluan joka kerta, että onnistun hommissa, ja että itselläni on hyvä olo siitä, mitä olen tehnyt. Haluan, että kaikilla on hyvä mieli 
- Reija Liusvaara


Reija Liusvaara, olympiavoittaja Pierre Durand ja lehdistöpäällikkönä toiminut Maija Koski. 

Kuvat kirjasta Helsinki International Horse Show - Muistoja Vuosien Varrelta

1960-luvun hevonen on Duell

04.07.2017

1960-luvun Vuosikymmenen hevonen -äänestyksessä Facebookissa voittajaksi äänestettiin Duell. Äänestys oli todella tiukka ja Duell voitti lopulta 41 prosentilla äänistä.

Duell voitti Märtha Roseniuksen kanssa esteratsastuksen Suomen-mestaruuden vuosina 1966 ja 1968. Hevonen oli monen mielestä yksi -60-luvun parhaista, ellei paras suomalainen estehevonen.

Duell esitellään Horse Show'n Suomi 100 Show'n yhteydessä lauantain Kansainvälisessä Iltanäytöksessä.


Duell ja Märtha Rosenius. Kuva © "Vuosisata Ratsain" (Lauri Jalkanen & Anne Saarinen)

1960 -luvun Vuosikymmenen Hevonen -äänestys

30.06.2017

Horse Show'n yleisöäänestys vuosikymmenten hevosista jatkuu Facebookissa. 1950-luvun hevoseksi valittiin Asta II ja nyt on vuorossa 60-luku. 

Yleisöllä on mahdollisuus äänestää kuukausittain jokaisen vuosikymmenen hevosta. Asiantuntijaraati on seulonut kolme nimettyä ehdokasta jokaiselle vuosikymmenelle. Lisäksi on mahdollisuus äänestää "Mustaa Hevosta", joka voi olla mikä tahansa nimekäs tai tärkeä hevonen samalta vuosikymmeneltä.

Lokakuussa päätetään sarja Vuosisadan hevonen -äänestyksellä. Kaikki vuosikymmenten voittajahevoset esitetään Horse Show’n Suomi 100 -show’ssa lauantaina 21.10.

ÄÄNESTÄ 1960-LUVUN HEVOSTA – VOITA LIPUT HORSE SHOW’HUN

Vuosikymmen Hevonen -äänestys on edennyt kiehtovalle 60-luvulle. Vuosikymmen oli suurten mullistusten ja dramaattisten tapahtumien vuosikymmen. Kuuba-kriisi, Kennedyn ja Martin Luther Kingin murhat, ensimmäinen ihminen kuussa jäävät ikimuistoisiksi tapahtumiksi.

Suomen ratsastusurheilu lähti hitaasti nousuun. Siihen vaikutti toisaalta armeijan aikojen hevosurheilun tyrehtyminen, toisaalta "siviiliratsastajien" esimarssi. Vuosikymmen tuotti useita legendaarisia hevosia ja ratsastajia.

Vuosikymmenen Hevonen -ehdokkaat 

1. Rekas. 1951 syntynyt ruuna. Voitti esteratsastuksen Suomen-mestaruuden vuosina1962 ja 1964 sekä Turun Maljan vuonna 1968. Rekas on -60-luvun alun ihailtu ja menestyvä hevonen. Raineri Pölösen kanssa Rekas kilpaili myös kansainvälisissä kilpailuissa, menestyen mm Pohjoismaisissa mestaruuskilpailuissa

2. Barbara. 1954 syntynyt puoliveritamma. Voitti esteratsastuksen Suomen-mestaruuden vuosina 1963 ja 1965. -60-luvulla menestyneen Brita Dahlströmin upea Barbara oli tuttu näky sekä Suomessa että Pohjoismaissa. Pieni mutta taitava Dahlström isolla tummalla tammallaan keräsi katseet kaikkialla missä kisasi.

3. Duell. 1957 syntynyt puoliveriruuna, jota ratsasti Märtha Rosenius. Voitti esteratsastuksen Suomen-mestaruuden vuosina 1966 ja 1968. Monen mielestä yksi -60-luvun parhaista, ellei paras suomalainen estehevonen.

4. Mixtura. 1957 syntynyt Arabialainen täysveritamma. Voitti Hertta Uparin kanssa kouluratsastuksen Suomen-mestaruuden vuosina 1962 - 1964. Mixtura oli -60-luvun menestynein kouluhevonen, joka kilpaili jopa "ratsastuksen "Wimbledonissa" Aachenissa.

5. Jussi. 1957 syntynyt puoliveriruuna. Ratsastavan poliisin Raimo Sahan erityisesti Suomessa menestynyt estehevonen.

6. Musta hevonen. Äänestä omaa ehdokastasi.

Äänestysaikaa on 3.7.2017 asti, jonka jälkeen seuraa 1970-luvun äänestys. Huom! Arvomme liput elokuun alussa. Vastanneiden kesken arvotaan 2 lippua lauantain 21.10. Kansainväliseen Iltanäytökseen ja Suomi 100 Show’hun.


Duell ja Märtha Rosenius. Kuva © "Vuosisata Ratsain" (Lauri Jalkanen & Anne Saarinen)


Mixtura ja Hertta Upari. Kuva © "Vuosisata Ratsain" (Lauri Jalkanen & Anne Saarinen)

HIHStory - Ensimmäisen vuoden jälkeen

22.06.2017

Ensimmäinen vuosi onnistui täydellisesti. Onnistumisen elämys oli mahtava. Ulkomaalaiset ratsastajat puhuvat vieläkin ensimmäisestä Helsinki Horse Show’sta.

Ensimmäinen vuosi oli kuitenkin tappiollinen, mikä ei ole ihme, onhan ensimmäinen vuosi aina hankala. Jatko oli täten selvä. Oli pakko jatkaa, jotta tappiot saatiin katettua. Menoreijät tiedettiin ja ne paikkaamalla saatiin budjetti pitämään seuraavina vuosina. 

Ensimmäinen vuosi oli ratsastajien mielestä niin onnistunut, että David Broomin johdolla ratsastajat vaativat voimakkaasti maailmancupin osakilpailua Helsinkiin. Helsinki Horse Show vakuutti kansainvälisen ratsastajainliito (FEIn), World Cup sarjan Max E. Ammannin sekä Volvon. Vuodesta 1986 eteenpäin Helsinki Horse Show on kunnialla kantanut maailmancup-statusta. 


Hugo Simon. Kuva kirjasta Helsinki International Horse Show - Muistoja Vuosien Varrelta

”Friendly Helsinki” on maailman huippuratsastajien hyvin tuntema käsite. Ratsastajista, hevosenhoitajista ja hevosista on pidetty hyvää huolta, ja kaikki ovat viihtyneet erittäin hyvin Helsinki Horse Show’ssa. 

Koko perheen viihdettä Lasten Matineassa

22.06.2017

Lähde seikkailulle Lasten Matineaan ja löydä itsestäsi pieni heppatyttö tai -poika. Perheen kanssa on ihana tutustua hevosurheiluun Horse Show’ssa. Lasten Matineassa on taas luvassa jännittäviä hetkiä poniratsukoiden finaalissa. Hurmaavat shetlanninponit ja Irish Cobit johdattavat yleisön satumaailmaan. Muutama keppihevonenkin liittyy ponien joukkoon. Taitavat vikeltäjät sekä agility -koirat esittävät huimia taitojaan ja ohjelman kruunaavat aina niin suositut poliisihevoset.


© Satu Pirinen

Land Rover on hevosharrastajan valinta

21.06.2017

Katso upea video Land Roverilta, jossa tähtenä esteratsastaja Hanna Tardiveau! 


Horse Show'n nimikkoviini - Sankari Rosso

20.06.2017

Juhlavuoden kunniaksi on aihetta kertoa tarina yhdestä itsenäisen Suomemme tukipilareista; Suomenhevosesta. Suomenhevosen tärkeys peltotöissä, metsätöissä sekä kulkuvälineenä on meille suomalaisille tuttua. Mutta moni ei tiedä Suomenhevosen arvokasta panosta kun miehemme ja naisemme taistelivat itsenäisen Suomen puolesta. Terapeuttinakin Suomenhevonen on omaa luokkaansa; syrjäytyineiden nuorien sekä vammaisratsastuksen tukipilareina. Ympyrä on sulkeutunut. Sankari-viini, italialainen Rosso Veronese on kuin Suomenhevonen, jalo, roteva ja luotettava.

Sisko- tamman sotaseikkailuista kertovalla Sankari-viinillä on kunnia olla yhteistyössä Helsinki International Horse Shown kanssa. Tässä yhteistyössä arvot kohtaavat: kunnioitus Suomenhevosen merkitystä kohtaan sekä kansainvälisesti tunnustettu ratsastuksen korkeita arvoja vaaliva perinteinen tapahtuma.

Viini löytyy Alkon tilausvalikoimasta. Toivomalla viiniä Alkon valikoimaan, voi saada sen myös lähimyymälän hyllylle. 

Lue lisää viinistä Viinityttää-blogin postauksesta!

1950-luvun hevonen on Asta II

20.06.2017

1950-luvun Vuosikymmenen hevonen -äänestyksessä Facebookissa voittajaksi äänestettiin Asta II. Tällä kertaa äänestys oli tiukempi, mutta voitto oli silti selvä Asta II kerätessä 51 % kaikista äänistä.

Asta II oli 1948 syntynyt puoliveritamma. Asta II voitti esteratsastuksen Suomen-mestaruuden 1958 ratsastajansa Viktor Janssonin kanssa ja kouluratsastuksen Suomen-mestaruuden 1959 ratsastajansa Maire Andersson-Blondyxin kanssa. Voitti lopulta uransa aikana 5 Suomen-mestaruutta viiden eri ratsastajan kanssa. 

Asta II esitellään Horse Show'n Suomi 100 Show'n yhteydessä lauantain Kansainvälisessä Iltanäytöksessä.


Asta II ja Tom Gordin